PeyamaKurd - Türk cephesi, Türkiyenin Suriyedeki merkezi hükümeti zayıflatacak veya egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit edecek her türlü planı reddettiğini belirterek, Kürtlerin Suriyede ademi merkeziyetçi bir yönetim sistemine geçilmesi yönündeki taleplerine yanıt verdi.
Türkiye, Suriye eski Devlet Başkanı Beşar Esada karşı yıllarca isyancıları destekledi ve Suriyenin yeni İslamcı liderlerinin en yakın yabancı müttefiki olarak görülüyor. 14 yıldır süren savaşla harap olmuş bir ülkenin yeniden inşası ve istikrara kavuşturulması için onlara yardım etme sözü veriyor.
Ankara, Suriye Kürtlerinin ademi merkeziyetçilik taleplerini, Türkiyedeki Kürt güçleri sınır ötesi bağlantıları nedeniyle bir tehdit olarak görüyor ve Kürdistan İşçi Partisi (PKK) savaşçıları ile on yıllardır süren çatışmayı sona erdirmek istiyor.
Kürtler anlaştı, Türkiye hayalden ibaret görüyor
Suriyenin kuzeydoğusundaki (Rojava) hkim güç olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) de dahil olmak üzere rakip Suriye Kürt partileri, geçtiğimiz günlerde yaptıkları toplantıda ademi merkeziyetçilik konusunda ortak bir siyasi vizyon üzerinde anlaştılar; ancak bu çağrı Suriye yönetimi tarafından reddedildi.
Türk kaynaklar, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın çarşamba günü Suriyedeki ademi-merkeziyetçilik taleplerinin sadece ham bir hayalden ibaret olduğunu söylemesine ilişkin açıklamalarını detaylandırdı.
Dışişleri Bakanlığından bir kaynak, Türkiye, Suriyenin toprak bütünlüğünü hedef alan, egemenliğine zarar verecek veya Suriye merkez otoritesi dışındaki kişilerin silah taşımasına olanak tanıyan hiçbir girişimi kabul etmemektedir dedi.
NATO üyesi Türkiye, ABD destekli SDGyi terör örgütü olarak görüyor.
Ankara, SDG ile Şam arasında mart ayında varılan ve Kürt liderliğindeki yönetim organları ile güvenlik güçlerinin merkezi hükümetle birleştirilmesini öngören anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ancak aynı zamanda SDGye öncülük eden YPG ve SDGnin emir-komuta zincirinin dağıtılmasını da sağlaması gerektiğini belirtti.
Alan sağlamak
Kaynak, Türkiyenin Şama Suriyedeki Kürt güçler konusundaki endişelerini gidermesi için gerekli alanı sağladığını söyledi. Ankara, endişeleri giderilmezse daha önce askeri eylem uyarısında bulunmuştu.
Türkiye Mill Savunma Bakanlığından (MSB) bir kaynak, geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, özerklik taleplerinin Suriyenin egemenliğine ve bölgesel istikrara zarar verebileceğini söyledi.
Türkiye, ademi merkeziyetçiliğe karşı çıkıyor
Kaynak, Ankarada düzenlediği basın toplantısında, Hiçbir gerekçeyle Suriyenin toprak bütünlüğünün bozulmasına ve üniter yapısının bozulmasına rıza gösteremeyiz dedi.
MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, Biz özerk bölgeye ve/veya ademi merkeziyetçi söylem veya faaliyetlere karşıyız, tıpkı yeni Suriye yönetimi gibi dedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli ise, tüm bölge ülkelerinin Suriyenin güvenlik ve istikrarına katkıda bulunması gerektiğini belirterek, İsrailin Suriyenin birlik ve bütünlüğüne zarar veren hava saldırılarını durdurması çağrısında bulundu.
İsrail, Türkiyenin Esad sonrası dönemde Suriyenin birliğine zarar vermek için kabul edilemez bir provokasyon olarak adlandırdığı Suriye içinde hava saldırıları düzenliyor.
Bölgede durum karışık
Ankara, Gazze savaşını başlattığından beri İsraili sert bir şekilde eleştiriyor.
Ayrıca Batının, Suriyeye uyguladığı tüm yaptırımların tamamen kaldırılmasını ve kuzeydoğuda konuşlu ABD askerlerinin çekilmesini istiyor.
ABD ise henüz net bir karar vermese de Kürt güçleri üzerinde müttefikliğini sürdürmek istiyor. Fakat Donald Trumpın politik bilinmezliği ileride neler olacağının garantisini vermiyor.
Kürtler ise, Orta Doğu ve bölgede barış ile sükunetten yana. Türkiyeye sık sık diyalog çağrısı yapan Kürtler, ABDnin de artık rol almasını istiyor.
The Jerusalem Post