Mazlum Abdi Şam ile anlaşmanın tüm detaylarını açıkladı: Kürt hakları...

PeyamaKurd - Mazlum Abdi, DSG ile Şam arasındaki anlaşmanın uygulanmasının aşamalarını ve güvenlik düzenlemelerini açıkladı. Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Suriye hükümetiyle varılan son anlaşmanın aktif çatışmaları durd...

Haberler 31.01.2026 - 08:52 Son Güncelleme : 31.01.2026 - 16:10

PeyamaKurd - Mazlum Abdi, DSG ile Şam arasındaki anlaşmanın uygulanmasının aşamalarını ve güvenlik düzenlemelerini açıkladı.

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Suriye hükümetiyle varılan son anlaşmanın aktif çatışmaları durdurduğunu ve Kürt halkının meşru haklarını koruma altına aldığını söyledi. Abdi, anlaşmanın kuzey Suriyede Kürt nüfusun yoğun olduğu bölgelerde aşamalı bir güvenlik ve idari düzenlemeyi öngördüğünü belirtti.

Ronah televizyonuna kapsamlı bir röportaj veren Abdi, anlaşmanın temel direğinin kapsamlı bir ateşkes olduğunu vurgulayarak, bunu bu aşamadaki en önemli kazanım olarak niteledi. Ateşkes sayesinde Haseke, Qamişlo ve Kobanide cephe hatlarının istikrara kavuştuğunu ve daha fazla kan dökülmesinin önüne geçildiğini ifade etti.

Güvenlik düzenlemeleri ve yerel kontrol

Mazlum Abdi, Haseke ve Qamişlodaki belirli güvenlik noktalarına sınırlı sayıda Suriye iç güvenlik gücünün, sivil kurumların yeniden faaliyete geçmesini kolaylaştırmak amacıyla gireceğini, ardından bu güçlerin şehir merkezlerinden çekileceğini söyledi.

Suriye ordusuna bağlı askeri birliklerin hiçbir Kürt köyü ya da kentine girmeyeceğini vurgulayan Abdi, iç güvenliğin sorumluluğunun yerel Kürt güçlerinde, özellikle de Asayişte kalacağını ifade etti.

Kürt Asayiş güçleri tüm Kürt kentlerini korumaya devam edecek diyen Abdi, yerel güvenlik yapılarının tasfiye edilmeden, kademeli olarak Suriye İçişleri Bakanlığı çerçevesine entegre edildiğini belirtti.

Abdiye göre Kobani ve Cezire bölgelerinde yaşayan halk ve yerel çalışanlar, bölgelerini yine kendileri yönetmeyi sürdürecek; mevcut yerel yönetim yapıları korunacak.

Takvim ve askeri konuşlanma

Abdi, anlaşmanın fiili olarak 2 Şubatta uygulanmaya başlayacağını, bu tarihten itibaren DSG ile Suriye hükümetine bağlı güçlerin Kobani ve Hasekedeki doğrudan temas hatlarından çekileceğini açıkladı.

DSG güçlerinin ise bu bölgelerde örgütlü tugaylar halinde kalmaya devam edeceğini belirten Abdi, bunun bir geri çekilme değil, savunma amaçlı bir konuşlanma olduğunu ifade etti.

Afrin ve Serkaniy dosyası

Anlaşmanın Suriye genelindeki Kürt meselesini kapsadığını söyleyen Abdi, Afrin ve Serkaniynin de bu çerçevenin içinde yer aldığını ancak Afrin dosyasının daha fazla zamana ve ek müzakerelere ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Afrin bir Kürt kentidir diyen Abdi, Afrin dahil tüm Kürt şehirleri konusunda mutabakat var, ancak bu dosyanın çözümü için daha fazla zamana ihtiyaç var ifadelerini kullandı.

Abdi ayrıca, güven artırıcı adımlar kapsamında her iki tarafın elinde bulunan tüm tutuklu savaşçı ve sivillerin serbest bırakılması için çalışma yürütüldüğünü açıkladı.

Uluslararası destek ve diplomasi

Mazlum Abdi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile doğrudan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve Fransanın anlaşmanın tam olarak uygulanmasına destek sözü verdiğini açıkladı. Abdi, anlaşmanın uygulanmasını denetlemek üzere uluslararası düzeyde daha fazla angajmanın da mümkün olabileceğini belirtti.

Siyasi tutum ve Kürtlerin geleceği

Abdi, Suriye hükümeti içinde herhangi bir siyasi makam hedeflemediğini net bir dille ifade etti.

Herhangi bir hükümet görevini üstlenmeyeceğim diyen Abdi, Halkımın arasında kalacağım ve Suriyede Kürtler için siyasi bir yapı inşa etmek üzere onlarla birlikte çalışacağım dedi.

Kürt kamuoyunda anlaşmaya yönelik kuşkuların farkında olduklarını söyleyen Abdi, Halkımızın bir bölümünün bu anlaşmadan memnun olmadığını biliyoruz. Ancak bu aşamada mümkün olan, halkımızı rahatlatmak ve daha büyük bir felaketi önlemekti dedi.

Abdi, Kobani üzerindeki kuşatmanın sona ereceğini de belirterek, öz eleştiriye ve halktan gelecek eleştirilere açık olduklarını vurguladı.

Öz eleştiri sunuyoruz ve halkımızın eleştirilerini kabul ediyoruz diyen Abdi, Geçmişin hatalarını birlikte düzeltecek ve Kürt halkı için daha iyi bir gelecek inşa edeceğiz ifadelerini kullandı.

Ana Sayfaya Git