PeyamaKurd - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ABD Başkanı Donald Trumpın ev sahipliğinde Beyaz Sarayda gerçekleşen 3lü zirvenin ardından ortak deklarasyona imza attı.
Azerbaycana yaptırımlar kaldırıldı
ABD Başkanı Trump, Beyaz Sarayda düzenlenen barış zirvesinde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyanı ağırladı. Trump ile Aliyev ve Paşinyan, ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında kameraların karşısına çıktı.
ABD Başkanı, açıklamasında, Ermenistan ve Azerbaycan, çatışmaları durdurmayı, ticari ve diplomatik ilişkileri başlatmayı ve birbirlerinin toprak bütünlüğüne saygı duymayı taahhüt ediyor. ifadesini kullandı.
Söz konusu ortak deklarasyonun bölge için önemli bir barış fırsatı olduğunu dile getiren Trump, Savunma alanında Azerbaycana uygulanan yaptırımları kaldırıyoruz. Bu, Azerbaycan için çok önemli. dedi.
Bölge için muazzam fırsatlar yaratacak
Aliyev, bugünü, yeni bir tarihin yazıldığı gün olarak nitelendirdi, Ermenistan ile imzalanan ortak deklarasyonun hem ikili ilişkilerde hem de çok sayıda ülke için yeni fırsatlar sunacağını belirtti.
Aliyev, Gerçekten tarihi bir gün, bugün Kafkaslarda barışı tesis ediyoruz. Bu sadece bizim için değil bölge için muazzam fırsatlar yaratacak. ifadelerini kullandı.
Bugün ulaştığımız bu anlaşma büyük bir kazanımdır
Paşinyan, Azerbaycan ile imzalanan ortak deklarasyonla önemli bir dönüm noktasına ulaşıldığını ve iki ülke arasında yeni bir tarihin temelinin atıldığını söyledi.
Paşinyan, Bugün ulaştığımız bu anlaşma büyük bir kazanımdır. ifadesini kullandı.