BM: "Rojava’da Kürt taraflar arasındaki diyaloğ önemli"

PeyamaKurd - Geir Pedersen, Rojava’da Kürt taraflar arasındaki diyaloğun "önemli" olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde büyükelçilere hitaben bilgilendirmede bulunan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye&rs...

Haberler 25.04.2025 - 23:34 Son Güncelleme : 26.04.2025 - 09:46

PeyamaKurd - Geir Pedersen, Rojavada Kürt taraflar arasındaki diyaloğun önemli olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde büyükelçilere hitaben bilgilendirmede bulunan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriyedeki durumun son derece kırılgan olduğunu belirterek, siyasi geçiş sürecinin başarısı için hem siyasi kapsayıcılığın artırılması hem de ekonomik adımların atılması gerektiğini bildirdi.

Sorunlar büyük, durum son derece kırılgan diyen Pedersen, Siyasi katılımın artırılmasına ve ekonomik alanda ciddi bir dönüşüme ihtiyaç var. Bu iki alanda köklü değişiklikler yapılmazsa, Suriyede siyasi geçişin başarılı olması pek mümkün değil. Aksi halde sonuçlar ağır olacaktır dedi.

Pedersen, açıklamalarının bir bölümünde Rojava ile yeni Suriye yönetimi arasında yürütülen işbirliği çabalarına değindi.

Pedersen, Sayın Ahmet Şara ile Sayın Mazlum Abdi arasında yapılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum ifadesini kullandı.

10 Mart 2025 tarihinde, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile geçici Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara bir anlaşma imzaladı.

Pedersen, Esad rejiminin devrilmesinden dört buçuk ay sonra birçok olumlu işaret ve adımın gözlemlendiğini aktardı.
BM Özel Temsilcisine göre bu adımlar arasında, komitelerin kurulması, iki taraflı ziyaretler, Rojavada Kürt partilerinin katıldığı müzakerelere önem verilmesi, Halepteki Kürt mahallelerinde ortak güvenlik önlemleri konusunda anlaşma, Tişrin Barajından çekilme, eğitim ve enerji konularında ortak zemin bulma çabaları, silahlı ve askeri gerilimlerin belirgin şekilde azalması yer alıyor.

Suriye ve Rojavadaki temel engellere de dikkat çeken Geir Pedersen bunların, IŞİDin kampların içinde ve dışında varlığı, uluslararası yardımların azalması, Şam yönetiminin kontrolü dışındaki silahlı gruplar, Kürtlerin hakları, adem-i merkeziyetçilik ve kimlik konusundaki karmaşık siyasi ve demografik talepleri olduğunu belirtti.

BM Suriye Özel Temsilcisi, Özerk Yönetim ile Suriye yönetimi arasında bir uzlaşma sağlanması için her iki tarafın, ülkenin ve bölgenin istikrarını koruyacak, Suriyenin egemenliğini ve bütünlüğünü yeniden sağlayacak siyasi bir iradeye ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git