IAEA: İran, 12 nükleer bombalık uranyuma sahip

PeyamaKurd - IAEA Başkanı Grossi, İran’ın yaklaşık 12 nükleer savaş başlığı yapacak kadar uranyuma sahip olduğunu, tesislerin saldırılara rağmen faal kaldığını ve İran ile ajans arasında gerilimin yükseldiğini açıkladı. İran, yaklaşık 12 nükleer savaş başlığı &u...

Haberler 26.06.2025 - 20:58 Son Güncelleme : 27.06.2025 - 09:32

PeyamaKurd - IAEA Başkanı Grossi, İranın yaklaşık 12 nükleer savaş başlığı yapacak kadar uranyuma sahip olduğunu, tesislerin saldırılara rağmen faal kaldığını ve İran ile ajans arasında gerilimin yükseldiğini açıkladı.

İran, yaklaşık 12 nükleer savaş başlığı üretebilecek kadar zenginleştirilmiş uranyuma sahip ancak henüz herhangi bir nükleer savaş başlığı monte etmediği belirtildi. Bu açıklama, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi tarafından yapıldı.

Birleşmiş Milletlerin nükleer denetim kurumu UAESi Genel Direktörü Grossi, Fransa Inter radyosuna verdiği demeçte, İranın atom tesislerinin son hava saldırılarında ciddi hasar gördüğünü ancak işlevlerini sürdürdüğünü söyledi. ABD-İsrailin Fordow, Natanz ve İsfahan gibi tesislere yönelik saldırılarının ardından programın tamamen ortadan kalktığı iddiasını doğru değil şeklinde değerlendirdi.

Fordowdaki santrifüjlerin devre dışı bırakıldığını doğrulayan Grossi, diğer tesislerle ilgili güncelleme vermekten kaçındı.

Grossi, Tahran ile artan gerilime de dikkat çekerek, İranın ajansın tarafsızlığını kaybettiği yönündeki suçlamalarını hatırlattı. İran ile açık bir gerilim var dedi.

25 Haziranda İran parlamentosu, İslam Devrim Muhafızları Konseyinin son onayına bağlı olarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile işbirliğinin durdurulmasına yönelik bir yasa tasarısını kabul etti. Bu yasa tasarısı, denetimlerin ancak Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyinin onayıyla yapılmasını zorunlu kılıyor.

2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma (Kapsamlı Ortak Eylem Planı - JCPOA) kapsamında İranın uranyumu %3.67 seviyesinde zenginleştirmesi sınırlandırılmıştı. Ancak İran şu anda %60a kadar zenginleştirme yapıyor; bu oran, nükleer silah üretimi için gereken %90 seviyesine yakın bir değer. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı daha önce Tahranın anlaşmaya uymadığını rapor etmişti.

Ana Sayfaya Git