Karayılan: DSG'nin silahsızlandırılması talebi mantıksızdır

PeyamaKurd - PKK liderlerinden Murat Karayılan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde barış komisyonu kurulmasını önemli ve zamanında bir adım olarak nitelendirdi.  Rojava ve Suriye’nin genel durumu hakkında ise, “Suriye’de yeni bir yasal düzenle...

Haberler 11.08.2025 - 14:55 Son Güncelleme : 11.08.2025 - 20:18

PeyamaKurd - PKK liderlerinden Murat Karayılan, Türkiye Büyük Millet Meclisinde barış komisyonu kurulmasını önemli ve zamanında bir adım olarak nitelendirdi.

Rojava ve Suriyenin genel durumu hakkında ise, Suriyede yeni bir yasal düzenleme oluşmadan DSGnin silahsızlanması mantıklı değil dedi.

Karayılan, PKKye yakın medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, bu komisyonun kurulmasının çözüm için kritik olduğunu belirterek, Kesinlikle çözüm yeri Türkiye Parlamentosudur. Komisyon kurulması uygun bir adımdır. Ancak bu adım, geçici siyasi hesaplar veya çıkarlar için değil, Türkiye halklarının çıkarları için stratejik ve kapsamlı olmalıdır dedi.

DSGnin silahsızlanması mantıklı değil

Karayılan, Türk yetkililerin DSGnin silahsızlanması taleplerini reddetti ve Suriyede henüz tüm tarafların haklarını garanti eden bir anayasa olmadığını vurguladı. Orada henüz devlet diye bir şey yok dedi. Lazkiye ve Süveydede devlet yanlısı güçlerin Alevi ve Dürz topluluklara yönelik saldırılarına işaret eden Karayılan, Orada keyfi infazlar yapılıyor. Bu ortamda silahsızlanma talebi gerçekçi değil dedi.

Ayrıca, DSGnin Türkiye veya başka bir güç karşısında saldırı amaçlı silah kullanmayacağını ancak kendini savunma hakkının bulunduğunu belirtti.

Öcalan hapiste olduğu sürece toplumsal barışın sağlanamayacağını da belirterek, Öcalanın özgürlüğü şart değil ancak sürecin doğal ve zorunlu bir parçasıdır dedi.

Avrupa Konseyinin umut hakkı kararı da hatırlatılarak, Türkiyenin bu karara uygun yasalarını düzenlemesi gerektiği ifade edildi.

Ana Sayfaya Git