Kremlin'den Rusya-Ukrayna müzakerelerine dair açıklama

PeyamaKurd - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Ukrayna arasında doğrudan müzakerelerin seviyesinin yükseltilmesi halinde çalışmaların İstanbul formatında devam etmesi gerektiğini belirterek, "Güvenlik garantileri hem Ukrayna'ya hem de bize sağlan...

Haberler 05.09.2025 - 20:44 Son Güncelleme : 06.09.2025 - 02:43

PeyamaKurd - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Ukrayna arasında doğrudan müzakerelerin seviyesinin yükseltilmesi halinde çalışmaların İstanbul formatında devam etmesi gerektiğini belirterek, Güvenlik garantileri hem Ukraynaya hem de bize sağlanmalıdır diye belirtti.

Peskov, Ria haber ajansına verdiği röportajda, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Batıda Gönüllüler Koalisyonu ülkelerinin, Ukraynada güvenlik garantisi için bu ülkeye asker konuşlandırma çabalarıyla ilgili konuşan Peskov, yabancı askeri birliklerin Ukraynaya güvenlik garantisi veremeyeceğini, bunun Rusyaya uygun olmayacağını vurguladı.

Güvenlik garantileri hem Ukraynaya hem de bize sağlanmalıdır diyen Peskov, Türkiyenin arabuluculuğunda İstanbulda 2022deki müzakerelerde Rusya ile Ukrayna arasında bir anlaşma taslağının paraflandığını hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi:

2022de İstanbulda paraflanan anlaşmaların hükümlerini dikkatlice okursanız, tüm güvenlik garantilerinin orada yer aldığını, hepsinin orada sağlandığını görürsünüz. Başka garantiler mümkün mü? Elbette. Tüm bunlar müzakerelerin konusu olabilir ve olmalıdır.

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin İstanbul formatında devam edebileceğini söyleyen Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin İstanbul müzakerelerinde Rusyanın Vladimir Medinskiy başkanlığındaki heyetinin çalışmalarının etkinliğini büyük bir övgüyle karşıladığını hatırlattı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin seviyesinin yükseltilmesi halinde İstanbul formatındaki çalışmaların devam edip edemeyeceği yönündeki soruya Peskov, Bu çalışmalar devam ettirilebilir ve ettirilmelidir yanıtını verdi.

Ukrayna ile müzakere heyetinin, gerekirse siyasi seviyeye yükseltilebileceğine işaret eden Peskov, ancak şu anda söz konusu heyetin mevcut seviyesinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Peskov, Üst veya en üst düzeyde bir görüşmeden önce tüm çözüm kompleksini oluşturan küçük sorunları, küçük teknik meseleleri çözmek için çok fazla çalışma yapılması gerekiyor diye aktardı.

Ana Sayfaya Git