PeyamaKurd - Rojava Devriminin 13 yılını değerlendiren PYD Dış İlişkiler Sözcüsü Salih Müslim, tüm halklar ve inançların haklarının güvence altına alındığı bir Suriyeyi savunduklarını belirterek, Özerk Yönetim Ortadoğu için örnek teşkil ediyor dedi.
Rojavanın Koban kentinde 19 Temmuz 2012 tarihinde halkın rejim güçlerini kentten çıkararak, yönetimi üstlenmesinin üzerinden 13 yıl geçti.
Devrim sürecine öncülük eden isimlerden biri olan Müslim, 13 yıllık süreci ve bölgedeki gelişmeleri MAya değerlendirdi.
Müslim, Bir arada yaşamı savunduklarını, ancak teslimiyeti kabul etmeyeceklerini belirterek, Bizle birlikte hareket etmek istediklerini söylüyorlar. Bu bizim de istediğimiz bir şey ama bunun yolunu bize açmıyorlar. Biz hilafetle yönetilen bir Suriyeye katılmak istemiyoruz dedi.
Müslim, Devrimin gelişini anlayabiliyorduk. O zaman yapacağımız şey hazırlık yapmaktı. Kürtler öyle yaptı. Devrim süreci Ortadoğu için de bir köşeyi dönme süreciydi. Kobande karar aldık; yavaş yavaş kantonlar ilan edildi. Halkta inanç vardı. Kürt özgürlük hareketi de işin içerisinde olunca halkın cesareti arttı diye konuştu.
Türkiyenin de saldırılarda parmağı vardı
Kendi halkımız içerisinde de milliyetçi, ulus devlet isteyen yaklaşımlar bizle karşı karşıya geldi. Kürtler nasıl ulus devlet istemez gibi bir kabulsüzlük vardı. Süryani, Arap, Asuri gibi bir sürü farklı kimlikle iç içeyiz. Ulus devlet istemimizin üzerini çizerek, Öcalanın paradigmasıyla bu yolu yürüdük. Öte taraftan Bunlar Suriyeyi bölmek istiyor, bunlar komünist gibi söylemlerle bize saldırılar vardı. Bu yaklaşımların oluşmasında Türkiyenin de parmağı vardı diye ifade etti.
Barrackın açıklamalarına tepki
Ortadoğuda yaşanan sorunların temelinde ulus devlet zihniyetinin olduğuna dikkati çeken Müslim, ABDnin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrackın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaları hatırlattı. Salih Müslim, Barrackın yaptığı açıklamalar bizim ya da Suriyenin hayrına açıklamalar değil. Sykes-Picot Anlaşmasından Lozana 100 yıldır Ortadoğuda yaşanan sorunların temeli bu yaklaşım. Avrupada ulus devlet sisteminden bir vazgeçiş görüyoruz. Ancak iş Ortadoğuya gelince çıkarlarına ters düştüğü için ulus devlet dayatmacılığı yapılıyor. İsviçrede 4 millet, 4 dil olmasına laf edilmiyor. Ancak Suriyede tekçiliği savunuyor.
Barrack Biz Kürtler için ulus devlet istemiyoruz diyerek, bir yandan Türkiyeye şirin gözükmeye çalışıyor. Bir yandan da bizi zamanında savaştığımız zihniyete teslim etmeye çalışıyor. Biz bu yaklaşımı, yapılmak isteneni de biliyoruz.
Hilafetle yönetilen bir Suriye istemiyoruz
Fikrimize de hareketimize de gücümüze de inanıyoruz diyen Salih Müslim, bir aradalığı savunduklarını, ancak teslimiyeti kabul etmeyeceklerini vurguladı.
Salih Müslim, Bizle birlikte hareket etmek istediklerini söylüyorlar. Bu bizim de istediğimiz bir şey ama bize bunu açmıyorlar. Yani teslim olmamızı mı bekliyorlar, yoksa bir anlaşmayla mı bunu yapmak istiyorlar? Biz hilafetle yönetilen bir Suriyeye katılmak istemiyoruz dedi.