Tekirdağ'da Kürt dili derneği açıldı, ertesi gün askerler derneğe gitti!

PeyamaKurd -Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde 18 Mayıs’ta açılan Mezopotamyalılar Dil Kültür Araştırma ve Geliştirme Derneği ertesi gün ilçedeki askerler ve İlçe Dernekler Masası tarafından sorgulandı. Rudaw'daki habere göre ...

Haberler 22.05.2025 - 11:00 Son Güncelleme : 22.05.2025 - 20:54

PeyamaKurd -Tekirdağın çerkezköy ilçesinde 18 Mayısta açılan Mezopotamyalılar Dil Kültür Araştırma ve Geliştirme Derneği ertesi gün ilçedeki askerler ve İlçe Dernekler Masası tarafından sorgulandı.

Rudawdaki habere göre Dernek binasına giden askerler ve Dernekler Masası görevlileri tarafından fotoğraf çekildi.

Edinilen bilgiye göre dernek binasına giren askerler ve Dernekler Masası görevlileri, dernek tabelasının büyük harflerle yazılmış olması nedeniyle Kürtçenin Türkçeden üstün olduğunu mu anlatmaya çalışıyorsunuz şeklinde konuştu.

Söz konusu tutum nedeniyle dün basın açıklaması yapıldı. Basın açıklaması metnini dernek eğitmenlerinden Cevdet Zilanlı okudu. Zilanlı şöyle dedi:

Bildiğiniz gibi 18 Mayısta Mezopotamyalılar Derneğinin açılışı yapıldı. Derneğin açılışı halkın katılımıyla, halkın rengiyle, sesiyle, güçlü bir katılımla yapıldı.

Bu renkler ve sesler bazılarını rahatsız etmiştir

Ama ne yazık ki Kürtçe dilinin gelişmesi için bu kültür ve atölyenin açılması, görüldüğü gibi Mezopotamyanın sahip olduğu bu renkler ve sesler bazılarını rahatsız etmiştir. Derneğin açılışından bir gün sonra ilçe karakolundan bazı asker ve Dernekler Masasından bazı siviller derneğimize gelip sorgulama yaptılar.

En önemlisi dernek tabelasının Kürtçe büyük harflerle yazılmasına tepki göstererek, bu durumun Kürtçenin Türkçeden üstün olarak değerlenmeleri oldu ve bu kelimelerle ilgili hukuka aykırı yorumlar yaptılar.

Dernekte yaptıkları sorgulamadan sonra bazı notlarla birlikte dernekte asılı Kürt aydınlarının resimlerinin fotoğraflarını çektiler, konuya ilişkin bize dönüş yapacaklarını söylediler.

Demokratik kurum ve kuruluşlar olarak Kürt kültürüne ve Kürt diline yönelik yaklaşımlarını şiddetle eleştiriyor ve kınıyoruz. Bilinmelidir ki, Kürt dili ve Kürt kültürü bugün milyonlarca Kürtün varlığıyla yaşamaktadır.

Bu kadim dil ve kültür kimsesiz ve sahipsiz değildir. Kürt halkı her zaman kendi dilini ve kültürünü korumuştur. Bundan sonra da daha fazla ve kesintisiz olarak daha sahip çıkacaktır.

Ana Sayfaya Git