PeyamaKurd - İsrail, Doğu Kudüsün doğusunda binlerce yeni yasa dışı yerleşim biriminin inşasını öngören E1 Projesine ilişkin uluslararası toplumdan gelen sert eleştirileri reddetti.
İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
İsrail, Kudüs yakınlarında inşa planına onay verilmesine ilişkin dışişleri bakanlarının ortak açıklamasını kesin bir şekilde reddetmektedir. Kudüs, İsrailin ebedi başkentidir ve İsraile dışarıdan dikte edilmeye çalışılan her türlü dayatmayı reddediyoruz.
Bakanlık, İsrailin uluslararası hukuka uygun şekilde hareket ettiğini belirtti.
Ne olmuştu?
İngiltere, Kanada ve Avrupa Birliğinin (AB) de aralarında olduğu 22 uluslararası ortak, Filistin topraklarına ilişkin açıklama yapmıştı.
Açıklamada, İsrail Yüksek Planlama Komitesinin Kudüsün doğusundaki E1 bölgesinde yerleşim inşaatı planlarını onaylama kararı kabul edilemez ve uluslararası hukukun ihlalidir. Bu kararı kınıyor ve şiddetle derhal geri alınması çağrısında bulunuyoruz denilmişti.
Ortak açıklamaya, Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, Slovenya, İspanya, İsveç ve İngiltere dışişleri bakanları ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas imza atmıştı.