Türkiye ile Irak arasında "Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı" düzenlendi

PeyamaKurd - Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak'ta gerçekleşen Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı'nda, "Hedefimiz, Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ilişkileri daha da büyütmek" diye belirtti. Ticaret Bakanı Bolat, Irak'...

Haberler 30.10.2025 - 18:00 Son Güncelleme : 31.10.2025 - 01:00

PeyamaKurd - Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irakta gerçekleşen Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programında, Hedefimiz, Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ilişkileri daha da büyütmek diye belirtti.

Ticaret Bakanı Bolat, Irakın başkenti Bağdatta gerçekleştirilen Türkiye Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı görüşmelerine katıldı.

Programda, iki ülke arasındaki ikili ekonomik ilişkiler, müteahhitlik hizmetleri ve karşılıklı yatırımlar değerlendirildi.

Burada bir konuşma gerçekleştiren Bolat, Irak ziyareti kapsamında önce Irak Ticaret Bakanlığında heyetler arasında kapsamlı bir görüşme yaptıklarını ve burada birçok konuda mutabık kaldıklarını ifade etti.

Bakan Bolat, Türkiye ve Irakın doğal bir ticaret ortağı olduğunu dile getirerek, 350 kilometre aynı sınırları paylaşıyoruz. Ticaretten tarıma, sanayiden hizmetlere, ulaştırmadan enerjiye, taşıma hatlarından savunma sanayi alanına kadar birçok alanda ve tabii ki müteahhitlik hizmetlerine varıncaya kadar çok iyi ekonomik ilişkilerimiz var. Hedefimiz, Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ilişkileri daha da büyütmek ifadelerine yer verdi.

Bakan Bolat, programın ardında geçen sene Irak ile Türkiye arasında kurulan Türkiye Irak Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesinin (JETCO) ikinci toplantısını gerçekleştirecekleri bilgisini paylaşarak, Türkiye Irak Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesinin ikinci toplantısını biraz sonra gerçekleştirip inşallah JETKO mutabakat zaptını birlikte imzalayacağız. Burada da ikili ilişkileri geliştirmek için gümrüklerden menşe-i şehadet namesine gümrük vergisi oranlarından tarife dışı vergilerden ve standartlardan, taşımacılıktan birçok konularda hükümlerin yer aldığı bir anlaşma bu. Birkaç gün sonra da Dışişleri Bakanımız burada olacak. O da önemli bir anlaşmaya inşallah imza atacak. değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Bolat, Iraktaki Türk ihraç ürünlerinin ve inşaat eserlerinin Türkiyenin Irakla olan ekonomik bütünleşmesinin önemli nişanesi olduğunu söyleyerek, bunu arttırmaya kararlı olduklarını ve Irakta Türk firmalarının daha fazla yatırım yapması noktasında da çaba sarf ettiklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git