PeyamaKurd - İnsan beyninin faaliyetlerine yönelik araştırmalar yapan ABDli bilim insanları, yaşamını yitirmekte olan bir kişinin son beyin aktivitelerini ilk kez tesadüfen kayıt altına aldı.
Epilepsi tedavisi gören 87 yaşındaki ABDli bir hastanın elektroensefalografi (EEG) ile beyin aktiviteleri incelenirken hasta aniden kalp krizi geçirdi.
ABDli bilim insanları bu süreçte Elektroensefalografiye bağlı olan hastanın hayatını kaybederken son beyin aktiviteleri de 15 dakika boyunca kayıt altına aldı.
Araştırmalar kapsamında ölen bir insanın beyninin işlevlerinin rüya gören, geçmişi hatırlayan veya meditasyon yapan bir insan beyniyle aynı faaliyetlerde bulunduğu tespit edildi.
Kalp krizi sonucu 87 yaşında hayatını kaybeden kişinin beyin aktivitelerinin 15 dakika boyunca devam ettiği ortaya konulurken, bu gelişmenin ölüm anında neler yaşandığına dair perde araladığı kaydedildi.
Konuyu araştıran Louisville Üniversites araştırma ekibinden Dr. Ajmal Zemmar, kişinin ölümünden önce beynin, insan ömründeki önemli anları son kez hatırlayabileceğine dikkat çekti.
ABDli bilim insanı Zemmar, beyin hareketliliğinin hayatın ne zaman sona erdiği ve organ bağışının zamanlamasına dair algıları değiştirebileceğine vurgu yaptı.