Evde konserve yapma sezonu başladı: Bu önerilere mutlaka dikkat edin!

PeyamaKurd - Yaz aylarının bitmesiyle evlerde özellikle domates konservesi yapımı arttı. Uzmanlar ölümcül clostridium botulinum bakterisine karşı düdüklü tencere şart diyor. İşte evde konserve yaparken dikkat edilmesi gerekenler... * Konserve yaparken ön...

Haberler 10.09.2023 - 13:27 Son Güncelleme : 20.05.2024 - 09:01

PeyamaKurd - Yaz aylarının bitmesiyle evlerde özellikle domates konservesi yapımı arttı. Uzmanlar ölümcül clostridium botulinum bakterisine karşı düdüklü tencere şart diyor.

İşte evde konserve yaparken dikkat edilmesi gerekenler...

* Konserve yaparken öncelikle alınan ürünlerin hijyen anlamında kaliteli, güzel ürünler olması gerekiyor. Pazardan konservelik çok ucuz fiyata çürük çarık, bozulmuş ürünleri değil, kaliteli olanlar alınmalı.

* Bunun yanı sıra kullanmış olduğumuz ekipmanların da hijyenik olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Cam kavanoz kullanıyoruz. Metal kapak kullanıyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle daha önce kullanmış olduğumuz metal kapakları tekrar kullanmamamız gerekiyor.

7-8 gramı bile öldürebilir

* Ürünleri aldığımızda ısı işlemi uygulayarak mikroorganizmalardan arındırmamız gerekiyor. Bunu evde normal düdüklü tencerelerde yapma şansımız ne yazık ki çok fazla yok.

* Konserve dediğimizde aklımıza gelen en tehlikeli bakteri clostridium botulinum. Bunun üretmiş olduğu botulinum zehri, çok tehlikeli bir zehir. 7-8 gramı yüzlerce, binlerce insanı öldürebilecek güce sahip.

* Konserve yapıldıktan sonra hava alıp almadığı, kapağının kolay ya da zor açıldığının gözetilmesi de önemli. Konserve eğer kolay bir şekilde açılıyorsa vakum işlemini iyi yapamamışsınız demektir. Mikrobiyal faaliyetler başlamış olabilir.

Ana Sayfaya Git