Şam ve Ankara 6 madde üzerinde anlaştı: Eğer hava operasyonu başlarsa...

Şam ve Ankara 6 madde üzerinde anlaştı: Eğer hava operasyonu başlarsa...

PeyamaKurd - Suriye’de iç savaşın patlak verdiği 2011’den bu yana ilk defa, Türkiye ve Suriye savunma bakanları Moskova’da bir araya geldi.

Analistlere göre görüşmedeki amaç, “her üç ülkenin doğrudan hedefi DSG’yi ortadan kaldırmak” istemesi.

Söz konusu adım, Kürtleri “acı seçeneklerle karşı karşıya bırakacak olan” Şam-Ankara arasındaki yakınlaşma belirtilerinin ardından geldi.

Görüşmenin içeriği ve zamanlaması dikkat çekiyor

Geçtiğimiz çarşamba günü Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas Moskova’da bir görüşme yaptı.

Moskova’dan yapılan açıklamada, görüşmelerde, isim verilmeden “radikalizm yanlısı gruplarla mücadele için ortak çabaların yanı sıra Suriye krizi ve mülteci sorununu çözmenin yollarının” ele alındığı kaydedildi.  

Analistlere göre Rusya, “Kürt savaşçıların temsil ettiği ortak bir düşman tarafından birleştirilen iki müttefiki arasında (Şam-Ankara) yakınlaşma sağlanmasında kilit bir rol oynuyor.”

Şam Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Dr. Bessam Ebu Abdullah, görüşmenin “planlanan Türk askeri operasyonuyla ilgili gelişmelerle bağlantılı olduğunu ve Moskova’nın bunu durdurmak için çalıştığını” söyledi.

Rejim, Rojava’yı kontrol etmek istiyor

Türkiye, 20 Kasım’dan itibaren Demokratik Suriye Güçleri’ne (SDG) yönelik hava ve topçu saldırısı başlatmıştı. Ayrıca Erdoğan, tarih vermeden Rojava’da, yeni bir kara saldırısı başlatacaklarını söylemişti.

AFP’ye göre rejim ile Rojava Özerk Yönetimi arasındaki aralıklı olarak yürütülen görüşmeler başarısız oldu. Ancak Şam, er ya da geç bu alanları kontrol altına almak istiyor.

New Lines Enstitüsü’nde araştırmacı Nick Heras ise, Türkiye’deki seçimler öncesi Suriye’de bir operasyon başlatılması halinde Türkiye’nin Suriyelileri, ülkelerine geri göndermesi mümkün diyor.

Heras ayrıca, “Kürtlere karşı hava operasyonları başlatılması için yeşil ışık yakılırsa yakında bir savaş başlar” vurgusunda bulundu.

Hulusi Akar, Moskova ile “Suriye hava sahasının Türk askerlerine açılması” için temas olduğunu açıklamıştı.

Şam ve Ankara 6 madde üzerinde anlaştı

Suriye haber kaynaklarına göre, Şam ve Ankara’nın Moskova'da anlaşmaya vardığı altı nokta şöyle:

1. Türkiye, Suriye’den tamamen çekilecek

2. Ankara, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyacak

3. Türkiye ve Rusya, M4 uluslararası kara yolunu açacak

4. DSG, ABD ve İsrail'in bölgedeki varlığı

5. DSG, Türkiye ve rejim için en büyük tehdittir

6. Gözlem ve uygulama için Şam-Ankara ortak komiteleri kurulacak

Kürtleri bekleyen senaryo

Terör örgütü IŞİD’e karşı mücadele ABD ile müttefik olan Kürtlerin önündeki seçenekler, Moskova-Şam-Ankara arasında “oluşan ortak çıkarlar ortasında” zor görünüyor.

Suriye meselelerinde uzman olan Fransız araştırmacı Fabrice Balanche, “Üç ülkenin doğrudan hedefi DSG’yi ortadan kaldırmaktır” diyor.

Balanche’a göre Ankara, sınırlarına yakın “Kürt silahlı guruplar tehdidini” ortadan kaldırmak isterken Rusya ise ABD’nin Suriye’deki bir müttefikini, yani DSG’yi tasfiye etmeye ve böylece müttefiki Beşar Esad’ı güçlendirmeye çalışıyor.

Rejime gelince; “toprakları, özellikle de petrol zenginliğini”, ülkenin kuzeydoğusunda Washington’la ilişkilerinin yükü altında ezilen Kürtlerden geri almak istiyor.

Analistlere göre, Kürtlerin Türkiye sınırdan 30 km geri çekilme talebini karşılamayı reddetmesi halinde yeni bir üçlü toplantı, “Türk operasyonu” için bir motor oluşturacak.


Agence France-Presse 

Çeviri-Düzenleme | PeyamaKurd

Bu kategoride yazarlar tarafından ifade edilen görüşler, kendilerine aittir ve PeyamaKurd’un bakış açısını yansıtmayabilir.