Çin'den ABD'ye 'Rusya' uyarısı!

Çin'den ABD'ye 'Rusya' uyarısı!

PeyamaKurd - Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Pekin ziyareti sırasında Rusya-Çin ilişkileri hakkında yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin ziyaretinde Pekin'in Moskova'ya destek verdiğini ve Çin'in 'bu sorunun' çözülmesi için önlem almaması bunların ABD tarafından alınacağı uyarısında bulunmuştu.

Gazetecilerin sorusu üzerine ABD'nin tutumunu yorumlayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin şu ifadeleri kullandı:

 "Çin'in, Rusya da dahil dünyanın tüm ülkeleriyle eşitlik ve karşılıklı yarar temelinde normal ticari ve ekonomik ilişkiler yürütme hakkına müdahale edilmemeli veya bu hak ihlal edilmemelidir."

"ABD'yi yapıcı bir rol oynamaya çağırıyoruz"

ABD'nin Ukrayna'ya sürekli olarak silah ve mühimmat sağladığına, bunu yaparken Çin ile Rusya arasındaki normal ticari ve ekonomik ilişkilere yönelik asılsız suçlamalarda bulunduğunu kaydeden Lin, Washington'a yönelik uyarısını şöyle sürdürdü:

"Çin'in meşru hak ve çıkarları ihlal edilmemelidir. ABD'yi Çin'e karalama ve baskı yapmayı, suçu başkalarına atmayı, Çinli şirketlere ayrım gözetmeksizin tek taraflı yaptırımlar uygulamayı bırakmaya ve krizin sona ermesinde en kısa sürede gerçekten yapıcı bir rol oynamaya çağırıyoruz."

Blinken'in gezisi öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Çin'in Ukrayna'daki çatışma sırasında Rusya'ya verdiği iddia edilen desteğin Çinli yetkililerle yapacağı görüşmelerde gündemin üst sıralarında yer alacağını belirtmişti. ABD'li yetkililer Çin yapımı devre, uçak parçaları ve makine aletlerinin Rusya'nın askeri sanayi kapasitesini arttırmasına yardımcı olduğunu iddia ediyor.