Pentagon: İran, ABD’yi Orta Doğu’dan uzaklaştırmak istiyor!

Pentagon: İran, ABD’yi Orta Doğu’dan uzaklaştırmak istiyor!

PeyamaKurd - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, “İran, ABD’yi Orta Doğu’dan uzaklaştırmak istiyor” dedi.

İran’ın, kuzeydoğu Suriye’de (Rojava) hegemonyasını artırma çabasında olduğunu belirten Ryder, “Bu, İran için yeni bir adım değil. İran, ABD ve müttefiklerini Orta Doğu’dan uzaklaştırmak ve vekil güçleri aracılığıyla siyasetini de empoze etmek istiyor ki her istediğini yapabilsin” dedi. 

İran’ın ve silahlı gruplarının ilişkilerini hatırlatan Ryder, “Gözümüz sürekli olarak burada. Bu grupların aksine biz bölgedeki ülkelerin egemenliğine saygı gösteriyoruz” diye ekledi.

Suriye ve Rojava’da yaklaşık 900 ABD askeri bulunuyor ve çoğunluğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altındaki topraklarda bulunuyor.

Konuya dair değerlendirme yapan Tuğgeneral Ryder, “Biz daha çok IŞİD’i yenmeye odaklanmış durumdayız. Ayrıca müttefiklerimizle beraber çalışarak güçlerimiz, ülkemiz ve müttefiklerimiz üzerinde tehdit olmasını engelliyoruz” diye konuştu. 

Terör örgütü IŞİD’in eskisi gibi olmadığını da dile getiren Ryder, “IŞİD’in 10 sene önceki gücü kalmadı. Bu iyi bir şey ama biz durmayacağız. IŞİD’in yeniden güçlenmesini engellemek için birlikte çalışmalıyız” dedi.