
PeyamaKurd - Sözde hilafet devleti kurmak için savaşan terörist grupların, olası bir ABD'nin çekilmesi durumunda tekrar faal hale gelerek volkan gibi patlamasından endişe ediliyor.
Suriyenin doğusunda (Rojava) hava aşırı sıcaktı ve bir komutanın her yerinden ter akıyor, nefes nefese kalmıştı. Çünkü IŞİD’in geride kalan kalıntılarına yönelik bir koalisyon baskını yeni gerçekleşmiş ve bölgenin en üst düzey askeri liderlerinden birisi olan Loqman Halil’in, konu hakkında bir fikri yoktu.
İngiltere’nin köklü gazetelerinden The Guardian’da Kürtlere dair önemli bir yazı yayımlandı. Gazete yazarlarından Martin Chulov Kürtler, Suriye ve artan IŞİD tehlikesine dair bir yazı kaleme aldı. SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, “Liderlikleri yeniden birleşiyor. Hala birçoğunu tutukluyoruz ama yetişmek zor. Kasabalarda ve köylerde toplanıyorlar. Pek çok tehdit edici olay var ve topluluklar ve siviller henüz onlara karşı koyacak kadar güçlü değil” diyor.
Söz konusu bölge Kürtlerin yaşadığı yerdi ve üç yıl önce IŞİD teröristleri ile dolup taşan bir nokta idi. Kürt bölgelerini ele geçiren IŞİD, sözde hilafet savaşını kazanmıştı ya da öyle görünüyordu. Ancak IŞİD, ABD, Uluslararası koalisyon ve Kürt kuvvetlerinin ortaklığı ile günden güne erimiş ve son kasabası olan Baghoz da ele geçirilerek IŞİD’e karşı zafer ilan edilmişti. Söz konusu zaferin ardından ise ABD, bölgedeki kuvvetlerinin büyük bölümünü geri çekmişti.
“Kürt güçleri yeni bir krizin inşa edildiğini söylüyorlar”
IŞİD ve yol açtığı yıkım, rahatlamış bir dünyanın hafızasından kayıp gidiyor olabilir. Ancak her şeyin başladığı ve görünüşe göre bittiği yerde ‘Kürt güçleri yeni bir krizin inşa edildiğini söylüyor.’ Halil, “Bir ideoloji kolayca bitirilemez” diyor ve ekliyor, “Yeniden büyüyorlar ve tekrar sabırlı olmayı öğreniyorlar. Bu sefer bunu nehrin iki yakasında da yapıyorlar.”
Halil ayrıca, IŞİD’in durgunluğunun düşündürücü olduğunu, küllerinden yeniden doğarak bizimle savaşmaya geri dönüyorlar uyarısında bulunuyor.
Halil, 2014'ten bu yana IŞİD'e karşı verilen savaşın öncülüğünü yaptı ve Kobani ile Rakka'daki savaşlara öncülük etti. Şimdi ise Baghoz’da yani IŞİD’ten alınan son kalede direnişini sürdürüyor.
Çoğu Kürt lider gibi o da IŞİD'in bitişini kutlamıştı. Ama huzursuzluğu devam etti ve o zamandan beri büyüdü. Halil, “Terörle mücadele birimlerimiz her gün en az bir operasyon yapıyor. Dün Amerikalılar üç kişiyi öldürdü. Bugün Fransızlar bir saldırı yaptı. Hedeflerin hepsi IŞİD'liler ve hepsi yakınımızdaki kasabalarda” diyor.
Diğer yandan, Kürt güçlerinin asıl konuşlu olduğu noktalardan yaklaşık iki saat uzaklıktaki Baghoz'da da konuşlanmış Kürt birlikleri tetikteler. Bu kasaba 2019’da IŞİD’in barbar saldırıları sonucu adeta Ortaçağ’da bir vahşeti sahnesi gibi görünüyordu.
IŞİD'in son kalıntıları ve yakalanan üyeler, Kuzeydoğu Suriye’de (Rojava) Kürt güçlerinin kontrolündeki cezaevlerinde tutuluyorlar. SDG liderinden Angin Efrin, “Cezaevlerimizde 10.000, kamplarda da 60.000 kişi var. Bu sayılar inanılmaz. Bağuz toprağına gömülen ceset sayısı da öyle. Bir tarlada yürürsen, cesetlerin üstünden geçersin” diyor.
IŞİD'in topraklarının kontrolünü kaybederken değerli eşyalarını nereye sakladığı ya da saklayıp saklamadığı, terörist grubu yenmek için ödedikleri bedelin şimdiye kadar herhangi bir temettüden daha ağır bastığını düşünen SDG liderleri için artan bir merak kaynağı.
Mazlum Abdi: “Pek çok tehdit edici olay var”
Ancak bazı istisnalar vardır. Geçtiğimiz yıl içinde birkaç kez SDG, gömülü ganimetler hakkında bilgi aldı ve onları bulmaları için ekipler gönderdi. SDG içindeki ana savaş gücü olan YPG'nin medya yetkilisi Siyabend Ali, "Fırat'taki bir adada gömülü halde 50 milyon dolar bulduk. Başka arayışlar da oldu ama onlar kadar başarılı olmadılar” dedi.
Haseke kentinde 2014'ten beri IŞİD'e karşı savaşan SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, IŞİD'in küresel düzeni tehdit etmek için yeniden dirilebileceğini söyledi.
“Onlarla çok uzun süre savaştık ve bir daha asla güçlenmemelerini sağlamak istiyoruz” diyen Mazlum Abdi, şöyle devam etti: “Liderlikleri yeniden birleşiyor. Hala birçoğunu tutukluyoruz ama yetişmek zor. Kasabalarda ve köylerde toplanıyorlar. Pek çok tehdit edici olay var ve topluluklar ve siviller henüz onlara karşı koyacak kadar güçlü değil.”
Abdi ayrıca, “Deyr ez-Zor'da, Irak'ın Anbar vilayetinde ve Hmeimim dağlarında IŞİD'in koordineli bir varlığı var. Gözlerimizi bundan alamıyoruz. Ayrıca kampları da görmezden gelemeyiz” dedi.
“Dünya uzağa bakarsa bu bir hata olur”
ABD’nin savaş kamyonları, Deyrizor'un ana yollarında ve kasabalarında dikkat çekici bir şekilde düzenli olarak devriye geziyorlar.
Kürt yetkililer birincil endişelerinin, Deyrizor olduğunu söylüyorlar. ABD güçlerinin Irak'tan ayrılması ve Afganistan'ın geri çekilmesi hala canlıyken, ABD’nin güçlerini Suriye'den çekme emri vereceğine dair artan endişeler bulunuyor.
Halk, Deyrezor ile Haseke devriye gezen ABD konvoylarına meraklı gözler ile bakıyorlar. Yollar ve pazar yerlerindeki az sayıda kadın, eldiven giymiş ve gözlerini kapatan tam peçe kullanıyorlar. Bir Kürt subay, “Bu insanlar fazla bir şey almazlar. Şu an için ypabileceğimiz tek şey onları yönetebilmek. Ama dünya uzağa bakarsa bu bir hata olur” diyor.
⇒ Farklı konulardaki analiz ve görüşlere bu LİNK üzerinden ulaşabilirsiniz