ABD’nin yeni yönetiminde Kürt politikası nasıl bir yol izleyecek?

ABD’nin yeni yönetiminde Kürt politikası nasıl bir yol izleyecek?

PeyamaKurd - ABD’de yeni başkan seçilen Donald Trump'ın 5 Kasım'daki büyük zaferi, Beyaz Saray'a dönüşünün Washington'ın Ortadoğu dış politikasının geleceği için ne anlama geldiğine dair sayısız soruyu gündeme getiriyor. Trump bölgeye nasıl farklı yaklaşabileceği ise henüz belirsiz.

The New Arab'ın analizinde yer alan değerlendirmeye göre; Trump, Başkomutan sıfatıyla Suriye ve Irak'taki Amerikan askeri varlığının geleceğine ilişkin zor kararlar almaktan sorumlu olacak.

Trump'ın hamlelerini tahmin etmek zor olsa da dış politika ekibinin İsrail'e kesin ABD desteği, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleriyle güçlü ilişkiler ve İran'a "azami baskı" konusunda tavır takınacağını varsaymak için iyi nedenler var.

Trump yeniden başkan olduğunda, Suriye ve Irak'taki Amerikan askeri varlığının geleceğine ilişkin zor kararlar almaktan sorumlu olacak.

Birçok uzman, Trump 2.0'ın, Orta Doğu'nun çatışmalı bölgelerinde Amerikan birliklerini konuşlandırmaya biraz isteksiz olacağına inanıyor. Genel olarak, bölgedeki savaş bölgelerindeki ABD askeri ayak izini azaltmaya yönelik genel bir politika varken, GCC (Körfez) ülkelerinde büyük bir Amerikan askeri varlığını destekliyor .

ABD’li siyasi analistler, "Trump'ın bundan sonraki odak noktasının Körfez'deki taahhütleri güçlendirmek olacağını düşünüyor. Analistler ayrıca, "Özellikle Suriye ve Irak'ta asker sayısını daha da azaltarak devam edeceği düşüncesinde.

Joe Biden ile Trump'ın uluslararası meselelere ilişkin bakış açıları arasındaki temel farklar dikkate değer. Dünyaya ideolojik merceklerden bakıldığında, Biden yönetimi "dünyada özel bir Amerikan misyonu" görürken, Trump küresel meselelere çok daha işlemsel yaklaşıyor ve "küresel düzen" hakkında "böyle bir yanılsamaya" sahip değil.

***

Suriye

Suriye'deki durumun karmaşık olduğunu söylemek yetersiz kalır. Rusya, İran ve Tahran liderliğindeki 'Direniş Ekseni'ndeki çeşitli devlet dışı aktörler tarafından desteklenen Başkan Beşar Esad hükümeti, Suriye'nin en kalabalık bölgelerini kontrol ediyor.

İdlib, Türkiye'den çeşitli derecelerde destek alan İslamcı milisler tarafından yönetilmeye devam ediyor. Kuzeydoğuda, Kürt Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) destekleyen 900 askerden oluşan bir ABD askeri varlığı bulunuyor.

Çeşitli sesler Trump'ın ABD ordusunu kuzeydoğu Suriye'den (Rojava) çekeceğini söylüyor.

Trump’ın yeni kabinesinde olacak Robert F. Kennedy bu ayın başında yaptığı bir röportajda, Trump'ın ABD güçlerini kuzey Suriye'den çekmeyi planladığını söylemişti.

Bu açıklamadan birkaç gün sonra Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Trump, başkanlığı sırasında üç kez Suriye'den asker çekme talimatı verdi. Trump'ın yeni dönemde buna güçlü bir şekilde odaklanacağına ve Amerikan askerlerini Suriye'den ve bölgeden çekeceğine inanıyorum” dedi.

Ancak Trump, ABD ordusunun Suriye'den çekilmesini istese bile, bazı uzmanlar, Trump'ın 20 Ocak 2025'te Oval Ofis'e döndüğünde muhtemelen etrafını saracak kişileri göz önünde bulundurarak, bunun nasıl veya gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini sorguluyor. Trump’ın ekibi İran karşıtlarından oluştuğu için, ABD birliklerini Suriye'den çekme isteğine karşı koymaları muhtemel.

Başka siyasi analistler ise Ukrayna'daki durum, ikinci Trump yönetiminin Suriye'ye nasıl yaklaşacağı ve savaştan zarar görmüş ülkede ABD-Rusya jeopolitik rekabetinin geleceği üzerinde etkili olacak görüşünde.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmelerden bağımsız olarak, Trump'ın ABD birliklerini politikasının süresi boyunca elinde tutmasını, ABD [veya] başkanın kendisi için açık bir işlemsel fayda olmadığı sürece hayal etmek zor...

***

ABD’nin Kürt güçlerine dair politikası

Hassas bir soru şu: ABD’nin yeni yönetiminde DSG’ye yönelik politikaları ne olacak?

ABD'nin Suriye'de birliklerini tutmaya istekli olmaması halinde, Washington'ın Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile ilişkisinin kısa sürede kesilme ihtimali yüksek görünüyor.

Dikkate alınması gereken bir diğer faktör de Trump'ın ikinci yönetiminin Esad'a nasıl yaklaşacağıdır. Trump'ın, Şam hükümetini resmi veya gayri resmi olarak üst düzey toplantılar ve diplomatik bağları yeniden kurma yoluyla "meşrulaştıran" Avusturya, Macaristan, İtalya ve Slovakya gibi bazı AB üye devletlerinin yönünde hareket etme olasılığını düşünmek için iyi nedenler var, bu da Esad'ın Batı'nın gözünde bir "parya" olarak ününü aşındırıyor.

Trump Suriye'ye bu şekilde yaklaşırsa, yönetimi DSG’yi destekleme ihtiyacını daha az görebilir. Yeni ABD yönetimi de geçmişte olduğu gibi Kürt güçler ile ilgili kararları Türkiye’nin istekleri ve pozisyonları göz önünde bulundurarak almak zorunda kalacak.

ABD’li analist Dr. Landis, göreve gelen ABD yönetimi Kürt güçlerini İran'ın Ortadoğu'daki konumunu zayıflatmak veya İsrail'in konumunu güçlendirmek için yararlı görürse Trump'ın ekibinin DSG’yi desteklemeye kararlı kalacağına inanıyor. Ayrıca, ABD, İran'a zarar vermek ve İsrail'i korumak için bölgedeki vekilleri aracılığıyla, ister İsrail ister Kürtler olsun, çalışmaya devam etmek zorunda diye ekliyor.

***

Irak

Washington ve Bağdat karmaşık ilişkisi sürüyor. Irak'ta konuşlanmış yaklaşık 2.500 ABD askeriyle, farklı İran yanlısı gruplar arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor. Milisler, ABD güçlerini hedef alıyor ve Irak'ı, ABD’ye destek verdiği gerekçesiyle tehdit ediyor.

Eylül ayında Washington ve Bağdat, Amerikan askeri güçlerinin çoğunun 2026 sonuna kadar Irak'tan ayrılması konusunda bir anlaşmaya vardı. Ancak ABD tarafının hala nihai onayını vermesi gerekiyor.

Trump'ın ikinci yönetiminin, Irak hükümetiyle kararlaştırılan bu zaman çizelgesine göre, hatta daha erken bir tarihte, ABD birliklerini Irak'tan çekmesini beklemek için iyi bir neden var.

Trump'ın öngörülemezliğine ek olarak, yönetimini Irak'ta ABD güçlerini tutmaya sevk edebilecek öngörülemeyen durumlar her zaman vardır. Dikkate alınması gereken şey, yeni yönetimin İsrail'in Irak'taki 'Direniş Ekseni' gruplarına karşı gelecekte operasyonlar düzenleme olasılığına nasıl tepki vereceğidir.

***

ABD'nin genel askeri duruşu

Gelecek yönetimin Irak ve Suriye'deki ABD askeri varlığının artırılmasına karşı çıkması, ancak Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinde yoğun bir Amerikan varlığının olmasını desteklemesi muhtemel.

Trump'ın ekibi için seçtiği kişilere dayanarak, ikinci yönetiminin şahin bir şekilde İran karşıtı ve radikal bir şekilde İsrail yanlısı olmasını bekleyebiliriz.

Siyasi uzman Dr. Quilliam, "İkinci Trump yönetimi kesinlikle askeri varlığını artırmak istemeyecek ve özellikle İran'ın zayıflatıldığı ve İsrail'in tırmanışta hakimiyet kurduğuna inandığı şu dönemde, İsrail'in bölgedeki askeri ve teknik duruşunu yansıtmasını destekleyecektir" diyor.

Şöyle devam ediyor: "Genel hedef, İsrail'in BAE, Suudi Arabistan ve diğer ABD dostu devletlerle birlikte düzenlemenin merkezinde olduğu bölgesel bir güvenlik mimarisi inşa etmek olabilir. Elbette bu hayal ürünüdür, ancak bölgesel devletlerin bölgesel güvenlik yükünü taşıdığı ve ABD'nin bunu mümkün kıldığı ve kolaylaştırdığı modele uyuyor.”


Çeviri | PeyamaKurd 

Bu Haber 296 defa okunmuştur.