Türkiye ve enflasyon: Fitch’ten dikkat çeken rapor!

Türkiye ve enflasyon: Fitch’ten dikkat çeken rapor!

PeyamaKurd- Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de seçim sonrası öngörülen mali sıkılaşmanın, para politikasının etkinliğini güçlendireceğini ve bu durumun sürdürülebilir olması hâlinde politikadaki tutarlılığın iyileşmesinin, enflasyonun düşmesini, cari açığın azalmasını ve uluslararası rezervlerdeki toparlanmayı destekleyebileceğini açıkladı.

Fitch yayımladığı raporda, yerel seçimler öncesinde kamu harcamalarının bütçe açığının büyümesine neden olduğu belirtilerek, ilk çeyrekteki merkezi bütçe açığının ilk çeyrekte gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 5,2'sine ulaştığının tahmin edildiği aktarıldı.

Kredi Kuruluşu, 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde en fazla oyu CHP'nin almasına rağmen, Haziran 2023'ten bu yana uygulanan ekonomi politikasının sürdürüleceğine inandığını belirtti.

Ayrıca, bu nedenle Türkiye'deki enflasyonda ciddi düşüş ve dış kırılganlıkların azalmasının beklenmeye devam edildiğini de ifade etti.

Yeni gelir artırıcı önlemlerin olası enflasyonist etkileri dikkate alacak şekilde tasarlanmasının muhtemel olduğuna da değinilen açıklamada, muhalefetin yerel seçimlerdeki başarısının mali düzenlemelerin hızını, büyüklüğünü ve alanlarını etkileyebileceğine işaret edildi.