Ankara’dan Erdoğan’ın Erbil’deki görüşmelerine ilişkin açıklama

Ankara’dan Erdoğan’ın Erbil’deki görüşmelerine ilişkin açıklama

PeyamaKurd - Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile ticari ilişkileri ilerletme isteğini dile getirerek; Ovaköy-Fişhabur Hudut Kapısı’nın en kısa sürede açılması, Derecik-Zeti Hudut Kapısı’ndan araç geçişinin başlatılmasının önemli olduğunu belirtti.

Resmi resmi temaslar için bulunmak üzere dün Irak’ın başkenti Bağdat’a giden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde Erbil'e geldi.

Erdoğan'ı Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani resmî törenle karşıladı. Daha sonra Kürdistan Bölgesi Başkanlığında baş başa ve heyetler arasında görüşme gerçekleştirildi.

Türkiye: Bölgesel ve küresel meseleler ele alındı

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, bölgesel ve küresel meseleler ile güvenlik konuları ele alındı.

Irak’ın her geçen gün şiddetten uzaklaştığını görmenin memnuniyet verici olduğunu belirten PKK meselesinin artık gündemden çıkartılmasının vaktinin geldiğini, Türkiye’nin “terörle mücadelede ortaya konan birlikteliğe önem verdiğini” ve bunu ileri seviyeye taşıma kararlılığının bulunduğunu ifade etti.

Erdoğan, Irak ile çok kapsamlı hukuki metinler imzalandığını ve bu iş birliği perspektifinin Kürdistan Bölgesi’ni de kapsadığını, Bağdat’ta imzalanan mutabakat zaptı ile dünyaya ilan edilen Kalkınma Yolu’nun bütün Irak’ın refah ve huzuruna hizmet edeceğini; Bağdat ve Erbil yönetimlerinin üçüncü tarafların müdahalesine imkan vermeden sağlıklı bir diyalog ve çalışma ilişkisi tesis etmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile ticari ilişkileri ilerletme isteğini ortaya koyan Erdoğan; Ovaköy-Fişhabur Hudut Kapısı’nın en kısa sürede açılması, Derecik-Zeti Hudut Kapısı’ndan araç geçişinin başlatılmasının önemli olduğunu belirtti.