Başbakan: Kürdistan Bölgesi, yüz binlerce mülteciye ev sahipliği yaptı

Başbakan: Kürdistan Bölgesi, yüz binlerce mülteciye ev sahipliği yaptı

PeyamaKurd - Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, bugün Kürdistan Bölgesi'ndeki sığınmacıların işlerinin düzenlenmesine ilişkin yönergelerin duyurulduğu törende konuşma yaptı.

Başbakan Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin mültecilere çok iyi hizmetler sunduğunu dile getirdi. 

Törene katılan konukları selamlayarak konuşmasına başlayan Barzani, "Bugün sizlerle bir araya gelmekten onur duyuyorum. Bu etkinliğe katılımınızdan dolayı teşekkür ederiz" dedi. 

"Kürdistan Bölgesi, yüz binlerce mülteciye ev sahipliği yaptı"

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin din, ırk ve etnik ayrım gözetmeksizin; Komşu ülkelerden gelen yüz binlerce sığınmacı ve mültecinin yanı sıra ülke içinde yerinden edilmiş kişilere de ev sahipliği yaptığını dile getiren Başbakan Barzani, "Özellikle DAİŞ teröristlerinin saldırılarının başladığı dönemde binlerce insan Kürdistan Bölgesi'ne sığındı. Bu, zor bir durumla ve mali krizle karşı karşıya olduğumuz bir dönemdi; Ancak zor durumlara rağmen Kürdistan Bölgesi Hükümeti onlarca mülteci kampına ev sahipliği yapma sorumluluğunu üstlendi" diye belirtti. 

Bugün 9'uncu kabinenin, bölgelerindeki tehdit ve güvensizlik ve huzursuzluk nedeniyle Kürdistan Bölgesi'ne kaçan yüzbinlerce mülteciyi ve yerinden edilmiş kişiyi korumaya ve barındırmaya devam ettiğini belirten Barzani, "Maalesef ülkelerinde ve bölgelerinde durum henüz normale dönmedi. Elbette hiç kimse yerinden edilmiş bir şekilde yaşamak istemiyor. Kürdistan Bölgesi Hükümeti her zaman, bölgelerindeki durumun normalleşmesinin ardından tüm mültecilerin gönüllü olarak geri dönüşlerinden yana" dedi. 

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığının, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) koordinasyonunda Kürdistan Bölgesi'ndeki mültecilerin durumuna ilişkin idari yönergeler hazırldığını anımsatan Başbakan Barzani, "Bu, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin sığınmacı ve mültecilerin haklarını korumaya ve görevlerini belirlemeye yönelik idari ve hukuki programlarının bir parçasıdır. İçişleri Bakanlığına ve UNHCR koordinasyonunda bu yönergeleri hazırlayan ekibe teşekkür ediyorum." dedi.

Kürdistan Bölgesi'nin her zaman gözde bir misafirperverlik örneği olduğunu vurgulayan Mesrur Barzani, "(Kürdistan Bölgesi) Baskı, terör, tehdit korkusuyla bölgeye sığınan herkes için güvenli bir sığınak olarak kalacağını bir kez daha vurguluyuyoruz. Mülteci ve sığınmacıların temel hizmetlerden faydalanmalarına çalıştık. Federal hükümetin ve uluslararası toplumun Kürdistan Bölgesi'nin bu mültecilere daha fazla hizmet sunmasına yardımcı olacağını umuyoruz." sözlerini kullandı.