İlham Ahmed’den "Türkiye ile ateşkes" açıklaması

PeyamaKurd - Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı İlham Ahmed, Haseke kentinde “Rojava Özerk Yönetimi ile Suriye İktidarı Arasındaki Anlaşmalar” başlığıyla düzenlenen diyalog oturumunda konuştu.
Oturuma çok sayıda aydın ve Suriye’nin durumunu takip eden önemli şahsiyetler katıldı.
Anlaşmanın ister Rojava’de ister Suriye coğrafyasında olsun toplumun genelini ilgilendiren birçok konuyu kapsadığını aktaran Ahmed, “Bu nedenle bu anlaşmanın birçok alt bölümü var ve Suriye genelinde kapsamlı anlaşmalar yapılabilmesi için kapsamlı tartışmalar gerekiyor” diye belirtti.
İlham Ahmed, Şam hükümetinin özellikle “Anayasa Taslağı” süreci ve hükümet kurma konusunda performansına dair bazı görüşler olduğunu, bunların mutlaka giderilmesi gerektiğini bildirerek, “Şam’daki iktidar, Suriye toplumunun ve Suriyeli seçmenlerin anayasal konulardaki sorunlarına cevap vermekle yükümlüdür” dedi.
“Anayasa taslağı anlaşmadan önce hazırlanmıştı”
İlham Ahmed sözlerine şöyle devam etti:
“Anayasa için görüşlerimiz var ve o noktalar için ilişkilerimiz devam ediyor. Anayasa taslağı, anlaşmadan önce hazırlanmıştı, anlaşma duyurulduktan sonra anayasa taslağı da çıkarıldı. Komite ve maddelerinin tartışılması için geçici anayasa taslağı ertelenebilirdi. Çünkü anayasa komitesi Suriye toplumunun çoğunluğunu temsil etmiyor.”
Anayasa komitesi ve maddelerinin Suriye halkının beklentilerini ve isteklerini temsil etmediğini herkesin bildiğini bildiren Ahmed, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) rolüne dair ise şu ifadelere yer verdi:
“DSG ile Şam hükümeti arasında duyurulan şey genel bir anlaşmaydı. Komiteler oluşturulduğunda, bu bileşenlerin temsilcileri olacak. Bunlar sivil ve siyasi komiteler olacak”
DSG ve Özerk Yönetim’in rolü
İlham Ahmed, “Halkın tamamının güvende olması ve yeni bir Suriye'ye doğru yol alınması için bu hükümlerin alt bölümlerinin de dahil olduğu anlaşma hükümlerinin güçlendirilmesine ciddi bir önem atfediyoruz” diye belirtti.
DSG ve Özerk Yönetim’in son yıllardaki çalışmalarına değinen İlham Ahmed, her iki tarafın da geride bıraktığımız yıllarda yönetim ve çoğulculuk, insani prensipler ve siyasi hakların korunması konularında zengin bir miras bıraktığını kaydederek, “DSG ve Özerk Yönetim’in Suriye’deki durum üzerindeki etkisi güçlü ve başarıları da zengindir” dedi.
“Vazgeçilmesi mümkün değildir”
Özerk Yönetim’in kırmızı çizgilerinden taviz vermeyeceğini belirten Ahmed, “Bileşenlerin kültürel ve ulusal haklarından, din özgürlüğünden, anadilde eğitim hakkından, siyasal haklardan, ademi merkeziyetçi yönetim sisteminden vazgeçilmesi mümkün değildir. Bu konular müzakere konusu değil ve hiçbir taviz verilmeyecektir. Temel noktalar korunacak ve anlaşmalar sağlanacak. İç güvenlik ve ekonomik konulardan da vazgeçilmeyecek” dedi.
İlham Ahmed, idari sistemin paylaşımlı bir idari sistem olduğunu, etnik kökene dayalı ademi merkeziyetçiliğin söz konusu olmayacağını, Özerk Yönetim modeli gibi tüm bileşenlerin içinde yer aldığı bir idari sistem çerçevesinde gerçekleşeceğini kaydetti.
“Türkiye ile savaş istemiyoruz”
Aktarılana göre DSG ve Türkiye arasındaki ateşkes maddesine dair İlham Ahmed şunları belirtti:
“Komşu ülkelerle ilişkilerimizi iyileştirmek ve iyi olmak istiyoruz. Aramızda savaşın olmasını istemediğimiz devletlerden biri de Türkiye’dir. Birçok alanda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz ve Türkiye ile Suriye güvenliğini sağlamak için anlaşma yapmak istiyoruz.”
“Türkiye’ye dikkatli olması” çağrısında bulunan İlham Ahmed, Suriye topraklarını ve bölge halkının güvenliğini ihlal etmemesini istedi.
Ateşkes sürecinde ABD’nin rolü
“ABD’nin ateşkes sürecinde önemli bir rolü olduğunu, şu ana kadar Özerk Yönetim ile Türkiye arasında istikrar ve ateşkesin devam ettiğini” aktaran Ahmed, bu barışçıl durumun devam etmesini umduklarını ifade etti.
Türkiye’deki barış süreciyle ilgili İlham Ahmed şunları ifade etti:
“Önder Abdullah Öcalan'ın başlattığı girişim çok önemli ve Türk devletinin konuya olumlu yaklaşmasını umuyoruz. Türk devleti tarafından soğuma olduğu görülüyor. Türk hükümeti bu süreci geliştirmekten sorumludur. Bu girişimde yer almak çok önemlidir ve Suriye ve çevre devletler üzerinde olumlu etkileri olacaktır.”
Bu Haber 399 defa okunmuştur.




