Ulusal Dua Günü'nden konuşan Neçirvan Barzani'den önemli kritikler...

PeyamaKurd - Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Ulusal Dua Günü vesilesiyle düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, bölgedeki dini ve kültürel çeşitliliğin bir yük değil, aksine bir güç ve istikrar kaynağı olduğunu vurguladı.
Erbil'de ilk kez düzenlenen Ulusal Dua Günü etkinliğine, Irak, Kürdistan, bölge ülkeleri ve dünyadan 600'ü aşkın yönetici, yetkili ve lider katıldı.
Etkinliğe katılan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani bir konuşma yaptı.
"Kürdistan Bölgesi, yıllar boyunca dini özgürlüklerin korunması ve farklı inanç gruplarına saygı konusunda somut bir örnek olduğunu kanıtlamıştır" diyen Neçirvan Barzani, bu çeşitliliğin her zaman gurur kaynakları olduğunu belirtti.
Neçirvan Barzani konuşmasında, "Barışın güçlendirilmesinin, insan değerine olan derin inançtan ve ayrım gözetmeksizin insanlık onuruna saygıdan kaynaklandığına inanıyoruz. Bu değerler ancak kamu politikalarında, eğitimde, adalette ve dinler ile kültürler arasındaki işbirliğinde desteklenip, inançla çalışıldığında tam anlamıyla yerleşir. Biz Kürdistan Bölgesi'nde bu konuda kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.
“Çeşitlilik bir tehdit değil, bir zenginlik kaynağıdır”
Tarih ve deneyimlerin, samimi diyaloğun anlaşmazlıkları çözmek ve insanlar arasında güveni pekiştirmek için en etkili yol olduğunu belirten Kürdistan Bölgesi Başkanı, "Bu etkinliği, karşılıklı anlayış ve saygı kültürünün daha da güçlenmesi yönünde önemli bir adım olarak görüyoruz. Aynı zamanda bu, Kürdistan'dan dünyaya şu mesajı iletmektedir: Çeşitlilik bir tehdit değil, bir zenginlik kaynağıdır ve toplumlar, güven ve açıklık temelinde inşa edildiklerinde huzur ve onur içinde birlikte yaşayabilirler" dedi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, yaptığı konuşmada Papa Francis'in vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek "Papa Francis'in vefatından derin üzüntü duyuyoruz. Kendisi alçakgönüllülük ve gerçek açıklığın bir örneğiydi. Hepimiz onun için dua ediyoruz, ruhu şad olsun" dedi. Ayrıca, Papa'nın 2021 yılında Kürdistan Bölgesi'ne gerçekleştirdiği tarihi ziyaretin önemini de vurguladı.
IŞİD ve Kürdistan'ın insani duruşu
Barzani, Kürdistan İslam Alimler Birliği Başkanı Molla Abdullah Veysi'nin de belirttiği gibi, 2014 yılında IŞİD saldırıları sırasında Kürdistan'ın gösterdiği dayanışmayı şu sözlerle anlattı:
"Kürdistan'daki kültürel çeşitlilik, bir arada yaşama ve hoşgörünün en canlı örneği 2014 yılında görüldü. O dönemde Ezidi ve Hristiyan vatandaşlarımız IŞİD teröristleri tarafından soykırıma maruz kaldığında, özellikle Badinan bölgesinde ve Kürdistan'ın diğer birçok yerinde, camilerin ve okulların kapıları mültecilere açıldı ve her türlü yardım sağlandı."
"İki milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptık"
Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin insani yardım konusundaki kararlılığını rakamlarla ortaya koydu: "Tüm bunlar Sayın Başkan Mesud Barzani'nin doğrudan emriyle gerçekleştirildi. Kürdistan Bölgesi iki milyondan fazla yerinden edilmiş kişi ve mülteciye ev sahipliği yaptı. Kürdistan Bölgesi'nin nüfusu %33'ten fazla arttı. Şu anda yaklaşık bir milyon yerinden edilmiş kişi ve mülteci bulunmaktadır."
Samimi diyaloğun anlaşmazlıkları çözmek için en iyi yol olduğunu vurgulayan Barzani, Erbil'deki etkinliği anlayış ve karşılıklı saygı kültürünü pekiştirmek için ciddi bir adım olarak gördüklerini ifade etti.
Barzani, etkinliğin düzenlenmesine katkıda bulunan herkese teşekkür ederek, Kürdistan'ın her zaman çeşitlilik, bir arada yaşama, karşılıklı kabul, hoşgörü, anlayış ve barışın vatanı olarak kalacağının altını çizdi.
Bu Haber 139 defa okunmuştur.




