RÖPORTAJ | Rojhat Amedî: Türkiye’nin Kürt meselesi için yeni bir konsept üretmesi lazım

RÖPORTAJ | Rojhat Amedî: Türkiye’nin Kürt meselesi için yeni bir konsept üretmesi lazım

PeyamaKurd - Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin dün Türkiye’ye yaptığı ziyaretin Erbil-Ankara için ikili ilişkiler açısından hangi programlara ve yeni diyaloglara zemin hazırlayacağı, yeni bir sürece girilebilir mi sorusu ve daha birçok gelişmenin merak edilmesine vesile oldu.

Kürdistan Bölgesi petrolünün 80 günden fazladır durması, Türkiye seçimlerinin sona ermesi, Erdoğan’ın yeni döneminde siyasi, ekonomi ve politik gelişmelerin nasıl şekilleneceğine dair Kürt siyasetçi Rojhat Amedî K24 canlı yayınına katılarak merak edilen soru işaretlerini yanıtladı.

“Bu görüşmenin detayları henüz belli değil”

Rojhat Amedî, Mesrur Barzani’nin Ankara ziyaretine dair şunları dile getirdi:

Bu ziyaret gösteriyor ki, Ankara-Erbil ilişkileri yeniden iyi bir döneme girecek. İki tarafın da buna ihtiyacı var. Biz bu iyi ilişkileri 2013’ten sonra 4-5 yıl gördük ve iki tarafın çok güçlü diyalogları vardı. Bu diyalog süreci hem Kürdistan Bölgesi’nin ilerlemesini hem de Kürt meselesinin çözümü için önemli adımlar idi. Bu vesile ile Türkiye’de bir kanal açıldı ve çözüm süreci başladı.

Türkiye’nin, Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkileri çok önemlidir ancak bu görüşmelerin ne yönde ilerleyeceği henüz belli değil. Türkiye’nin, Kürtler ve Kürt meselesi için yeni bir konsept üretip bu minvalde politika üretmesi lazım.

“Türkiye’deki Kürtler için yeni adımların sinyalleri var”

Kürt siyasetçi Amedî şöyle devam etti:

“Sinyaller gösteriyor ki Türkiye’deki Kürtler için yeni adımlar atılacak. Örneğin son günlerde genel bir aftan bahsediyorlar. Eğer bu gerçekleşirse güzel bir başlangıç olur. Çünkü bu olursa tutuklu birçok siyasetçi, gazeteci, aydın vb… serbest bırakılabilir. Bu gelişmeler yeni başlangıçların sinyalleri olarak okunabilir.

“Mesud Barzani’nin liderliğinde yeni bir diyalog süreci umudu var”

Rojhat Amedî, “Kürtlerin çoğu yeni bir umutla Başkan Mesud Barzani ve Erbil’in, Kuzey Kürtleri için yeni bir barış ve diyalog sürecine vesile olmasını istiyor” diyerek şunları söyledi:

“2013-15 arasında bu durumun sekteye uğratıldığına şahit olduk. Ama şimdi hem Kürt hem de Türk tarafı diyor ki eğer yeni bir süreç olacaksa Barzani ve Erbil’in ağırlığı da olacak. Ama maalesef ki Kandil ve Türklerin bazı kesimi bunu kabul etmiyor.

CHP de bunların içinde. Eğer CHP, seçimleri kazansaydı Erbil ile olan ilişkilerini direkt değil Bağdat üzerinden yapacaktı.

Türkiye’nin ekonomik ve siyasi kriz içinde olmasının yüzde 90 sebebi Kürt meselesidir. Eğer Türkiye, Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini yeniden iyi bir kalıba oturtursa, düzelmeler de beraberinde elbette gelecektir. Türkiye, Suriye ve Rojava için yeni bir siyaset anlayışını konu edinirse Ankara’nın siyaseti ve ekonomisi yine iyi olacaktır.

“Erbil, Türkiye’deki Kürtlerin zararına olan hiçbir diyalogda olmaz”

Amedî, Erbil-Ankara diyaloguna dair şunları da ekledi:

“Türkiye’nin bu diyalogda her ne kadar hesapları varsa da, Kürdistan Bölgesi, Türkiye’deki Kürtlere zarar gelecek hiçbir adımı atmaz ve diyalog üretmez.”

“Kürt meselesi Bağdat ve Şam’da değil, Türkiye ve İran’da çözülür!”

Kürt meselesinin çözümü ve hangi şartlarda bir zemine oturabileceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Rojhat Amedî şunları ifade etti:

“Erbil ve Bağdat arasında son 2-3 yıldır yaşanan problemler, İran ve Türkiye bağlantılıdır. Kürtler Bağdat ile olan problemlerini bir nevi çözüme ulaştırdılar. Rojava Kürdistan’ında da Şam ile olan problemlerini bir noktaya kadar getirdiler.

Ama Ankara ve Tahran ile olan sorunlar asıl sorunlardır. Bu bakımdan Kürt meselesi ne Bağdat ne de Şam ile çözüme ulaşmaz. İran ve Türkiye’de ancak çözüme ulaşır.

Kürdistan Bölgesi’nin de bu realiteyi bilip buna göre diyalog kurması ve politikalar geliştirmesi lazım.”