Farklı türdeki aşılar mutant virüslere karşı ne kadar koruma sağlıyor?

PeyamaKurd - Dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı programları yaygınlaşırken, mevcut aşıların mutant virüslere karşı sağladığı korumanın kapsamı hakkında sorular devam ediyor.
The Guardian gazetesinin haberinde, mevcut aşıların çeşitli mutant varyantlara karşı korumadaki etkinlikleri ele alındı.
Aşının etkinliği ne anlama geliyor?
Koronavirüs aşılarının etkinliği, klinik deneylerin sonuçları doğrulandıktan sonra üretim laboratuvarı tarafından açıklanan yüzde ile ölçülüyor.
Koronavirüs aşısı virüse karşı yüzde 90 etkiliyse, bu aşılı kişilerde hastalığa yakalanma riskinin aşı olmayanlara göre yüzde 90 daha düşük olduğu anlamına geliyor.
Aşı başarısızlığı nedir?
Bu terim genellikle insanların aşı olmasına rağmen bir enfeksiyon veya hastalık geliştirdiği durumları ifade etmek için kullanılır.
Bu, aşının kendisiyle ilgili bir sorunla ilgili olabilir, ancak bazı kişilerin aşıya karşı daha zayıf bir bağışıklık yanıtına sahip olması anlamına da gelebilir.
Ancak aşılamadan sonra hastalığın semptomlarından korunmayan bir kişi yine de ağır hastalık veya ölümden korunabilir.
Aşılar B.1.617.2 Delta (Hindistan) ve B.1.1.7 Alfa (İngiltere) varyantlarına karşı ne kadar etkili?
Laboratuvar temelli çalışmalar ve dünya verilerinin analizi dahil olmak üzere yapılan bazı araştırmalar, mevcut aşıların Delta varyantına, Alfa varyantına göre biraz daha az etkili olduğunu gösterdi.
İngiltere varyantına yakalanan 7 bin 673 kişi ile Hindistan varyantı tespit edilen 2 bin 934 kişide, tek doz Pfizer veya AstraZeneca aşısı aldıktan sonra Delta varyantına karşı aşının etkinliğinin, Alfa varyantına göre yüzde 17 daha düşük olduğu görüldü.
Ancak buna rağmen, iki doz alındıktan sonra aşının etkinliğinde hafif bir azalma oldu.
Surrey Üniversitesi’nde immünoloji profesörü olan Deborah Dunn-Walters, “Herkesin bilmesi gereken şey, aşıların her halükarda koronavirüs varyantlarına karşı koruma sağladığı ve ikinci dozun Delta varyantına karşı çok önemli olduğudur” dedi.
Aşılama ve Bağışıklama Ortak Komitesi üyesi olan Bristol Üniversitesi’nden Prof Adam Finn ise, “Genel olarak Kovid-19 aşıları, ölüm gibi en ciddi sonuçlara karşı çok etkili ve asemptomatik hastalık gibi daha az ciddi sonuçlara karşı daha az etkilidir” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
Peki ya B.1.351 Beta varyantı (Güney Afrika) hakkında?
Bu mutant varyant, 30’dan fazla ülkeye yayılmadan önce ilk önce Güney Afrika’da keşfedildi.
Aşı üreticisi Pfizer tarafından yayınlanan bir rapor, Güney Afrika’da Beta varyantının yaygınlaşması ve ülkede baskın hale gelmesinin ardından aşı olan kişilerin enfeksiyondan hala güçlü bir şekilde korunduğunu gösterdi.
Bu Haber 42190 defa okunmuştur.




