Haaretz: Bu durum, Kürtler için varoluşsal bir soru haline geldi

Haaretz: Bu durum, Kürtler için varoluşsal bir soru haline geldi

PeyamaKurd - Türkiye’nin, Rojava ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik hava operasyonları devam ediyor. Türkiye kara harekâtı yapacak mı? sorusu ise gündemi tüm dünyada koruyan konulardan bir tanesi.

İsrailli yazar ve emekli asker Zvi Bar, Haaretz gazetesinde dikkat çeken bir analiz kaleme aldı.

Bar, Türkiye'nin operasyon için hazır olduğunu, Suriye ile ABD'nin buna engel olamayacağını, Rusya’nın durumun ise şüpheli olduğunu öne sürdü. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise operasyonlara ilişkin, “Bu daha başlangıç” sözleri hatırlatıldı.

Rusya şüpheli, ABD karmaşıklık içinde

Zvi Bar, Rusya ve ABD'nin konu hakkındaki tutumlarını ele aldı. Yazara göre, Rusya, Ukrayna savaşı Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelikleri süreci nedeniyle Türkiye'ye karşı eli zayıfladı. Bar, ABD yönetiminde de benzer bir durumun yaşandığının altını çizdi ve bunların Türkiye’ye fırsat doğurduğunu belirtti.

İsrailli yazar, "Erdoğan, Suriye'ye operasyona karar verirse Rusya'nın yoluna çıkıp çıkmayacağı şüpheli. Daha karmaşık ikilem ABD'ninki olacaktır.  ABD Başkanı Joe Biden Türkiye'ye yeni F-16 uçaklarının satışı için en hevesli lobici haline geldi” yorumunda bulundu.

Fakat Biden bugün gelinen noktada savaş uçaklarını Türkiye'ye satma arzusu ile Türkiye'nin, Kürtlere karşı bu uçakları kullanıp kullanmayacağı arasında sıkışıp kalmış durumda. Yeni ABD Kongresi, Biden’i jetlerin satışı konusunda engelleyebilir.

Bu durum ise Biden’i, Türkiye ile ilişkilerinde yaratacağı sonuçlarla başa çıkmasını gerektirecek. 

“Bu durum, Kürtler için varoluşsal bir soru haline geldi”

En önemlisi ise bu durumun, Kürtler için varoluşsal bir soru haline gelmiş durumda olması.

Türkiye'nin, Suriye'ye yönelik bir askeri girişimi birkaç aydır gündemdeydi, ancak Rusya ve ABD'nin baskısıyla engellenmişti. 

Washington, IŞİD’e karşı savaşında etkili ve kilit bir güç olarak gördüğü Kürt güçlerinin en büyük destekçisi ve Rojava’da (Kuzey Suriye) yaşayan Kürt nüfusun güvenliğini garanti altına almaya kararlı. 

Rusya ise, olası bir Türk operasyonun, Suriye'deki savaşa diplomatik bir çözüm bulma çabalarına zarar vereceğinden endişe ediyor.


 

Zvi Bar | Haaretz

Çeviri-Düzenleme | PeyamaKurd

Bu kategoride yazarlar tarafından ifade edilen görüşler, kendilerine aittir ve PeyamaKurd’un bakış açısını yansıtmayabilir.