ABD'den Ukrayna'ya tarihi destek!

ABD'den Ukrayna'ya tarihi destek!

PeyamaKurd - ABD Savunma Bakanlığı, onaylanan askeri yardım paketi kapsamında Ukrayna'ya Patriot hava savunma füzeleri ve topçu mühimmatı göndereceğini açıkladı. 

Savunma Bakanı Lloyd Austin Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin bu yönde 6 milyar dolarlık fon ayırdığını paylaştı.

Ancak füzeleri fırlatmak için gerekli Patriot sisteminin gönderilmeyeceği belirtildi. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, artan Rus hava tehdidine karşı Patriotlara "acilen" ihtiyaç duyulduğunu ve "şu anda hayat kurtarabileceklerini ve kurtarmaları gerektiğini" söyledi

Ukrayna, Rusya'nın dün gece boyunca büyük bir hava saldırısı gerçekleştirdiğini, üç bölgede enerji altyapılarını vurduğunu ve dört enerji santralinin ciddi hasar gördüğünü açıkladı. 

Harkov'daki yetkililer bir hastanenin hasar gördüğünü belirtti.

Rusya ise dün Krasnodar bölgesinde 66 adet Ukrayna insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. 

 ABD tarafından açıklanan 6 milyar dolarlık yardımın Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanan ve 1 milyar dolarlık ek acil yardımı da içeren 60 milyar dolarlık yardım paketinin bir parçası olduğunu doğruladı.

"Patriot'u sihirli değnek haline getirme konusunda hepimizi uyarmak isterim"

Dün basının sorularını yanıtlayan Savunma Bakanı Austin, ABD'nin bugüne kadarki en büyük güvenlik yardım paketini Ukrayna'ya ulaştırmak için "derhal harekete geçeceğini" söyledi.

Bu kapsamda Ukrayna'ya hava savunma sistemleri, insansız hava araçları ve topçu mühimmatı gönderilecek. Ancak Patriot füze sistemleri bunun içinde yer almayacak.

Austin söz konusu duruma dair şu ifadelere yer verdi;

"Ukraynalıların ihtiyacı olan sadece Patriotlar değil, başka tür sistemlere ve önleyicilere de ihtiyaçları var. Patriot'u sihirli değnek haline getirme konusunda hepimizi uyarmak isterim."