Bu Çocuklar Kim, Kimin?

Çocuk oyunları, özellikle YouTube her türlü şiddeti teşvik ettiği hepimizin bildiği, izlediği bir konu. Hatta yalnızca çocuk oyunları değil, şarkılar, türküler de öyle her türlü görsel yayının dili de öyle. Reklamlar da öyle günde ortalama dizilerde bir hayli insan yaralanıyor, ölüyor

Yada hastahaneye, yoğun bakıma

İnsanlarda psikoloji diye bir şey kalmadı...

Ve özel olarak aklı ve mantığında çok zorlayan ihtiyaç ve öğrenme ötesi bir felaket. Sanki her şey çocukları delirtmek üzerine kurgulanmış. Çocuklara bir liralık yiyecekler, bir liralık naylon tabancalar  her şey çocuk tüketimi üzerine kurgulanmış.

Dünya sağlık örgütü yayınlarında, 0-7 yaş ve üstü çocukların naylon, tel ve dijital ortam dan uzak kalması gerekir diyor..

Bizim gibi 3 sınıf ülkeler de ise küçük çocukların elinde nerde ise 24 saat laptop ve cep telefonunun en alası...

Anne, bana güya bilgisayar çağı çocuğu yetiştiriyor?

Öyle zannediyor!..

Kansere davetiye! Şiddete davetiye… Çocukta eksik olacak her şey davetiye!

2011 yılında yapılan Toplumun Kültür Politikaları ve Medyanın Kültürel Süreçlere Etki Algısı adlı bir araştırmada yüzde 86,5’lik bir kesimin dizi ve programların gençleri şiddete teşvik ettiğini düşündüğü belirtilmişti. Kısacası bu felaketin hepimiz farkındayız; fakat kimse halen bu konuda bir şey yapmıyor. Peki neden?

Bu çocuklara yarını nasıl emanet edeceksiniz?

Farkında mıyız eskiden bu kadar kırma dökme yoktu. Çocuklar her tarafı kırıp geçiriyorlar. Affedersiniz ama ne zaman buna dur diyecekler... Diyecek yok mu?

Anne, babalar birde övünüyorlar

Çocuk bilgisayarı a...z... biliyor

Ne ala... Ne ala...

TV dizileri de maalesef kan, revan içinde...

Şiddet her yerde, tekrar tekrar, yeniden yeniden üretildi. Git gide çirkinleşti. Ve bunları küçücük çocuklar da izledi, izliyorlar. Ve belki de “Öyle isteniyor”

Evet, şiddet arttıkça daha çok şiddet içeren bilgisayar oyunları. Daha şimdiden son derece tehlikeli bir döngüye dönüşüyor. Bu döngünün bir şekilde kırılması gerekiyor. Bu döngüyü bizler; bu tarz oyuncakların satışını ve bilgi sayar programları haline gelmesini engellememiz lazım... Bunları almayarak, özellikle çocuklara telefon vermeyerek kırabiliriz. Ama biliyorum ki bu yalnızca bir temenniden ibaret kalabilir. Dolayısıyla bunu muktedirlerin yapması gerekiyor. Kendi ürettikleri ürünlere müdahale ederler mi bilmiyorum... Fakat biz ifade etmiş olalım şiddet içeren film, kaset ve oyunların tümü yayından kalkmalı, yasaklanmalı öncelikle satılmamalı yayınlandığı takdirde de ağır yaptırımlar uygulanılmalıdır.

Bu yöndeki yasal düzenlemelerin bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor. Yazık bu çocuklar bizim ve bunlar yarınımız. Geleceğimizi şimdiden bitiriyoruz.

 

Yüksel Avşar

16.11.2018