Buldan: Öcalan için Rojava ve Suriye kırmızı çizgi

PeyamaKurd - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın son görüşmelerinde, Suriye’de yaşanan gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunduğunu belirterek, “Suriye ve Rojava kırmızı çizgimdir. Benim için orası ayrıdır.” dediğini bildirdi.
DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Buldan, JINTV’de katıldığı özel programda gazeteci Nezahat Doğan’ın barış süreci ve Abdullah Öcalan’la yapılan son görüşmeye dair sorularını yanıtladı.
İktidarın Suriye politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Buldan, "Türkiye’nin Rojava konusunda Kürtlerin yanında olması gerekiyor. Kürtleri dışlamak, kazanımlarını yok etmek Türkiye’ye hiçbir fayda sağlamaz. Kürt halkı için en büyük hassasiyet Rojava’dır. Türkiye’de demokratikleşme yönünde adımlar atılsa bile, Rojava’ya yapılacak bir operasyon Kürtler için büyük bir yıkım olur. Ne Kürtler ne de Öcalan bunu kabul eder. Türkiye meseleyi demokratik ve anayasal bir zeminde çözerse kazanan Türkiye olur." diye konuştu.
"Suriye ve Rojava kırmızı çizgimdir. Benim için orası ayrıdır"
PKK lideri Öcalan’ın Kuzey ve Doğu Suriye’ye ilişkin değerlendirmelerini Pervin Buldan, şu ifadelerle aktardı:
"Bizimle, DEM heyetiyle sadece Türkiye siyasetini ama şunu dediğini birkaç sefer biliyorum. ‘Suriye ve Rojava kırmızı çizgimdir. Benim için orası ayrıdır.’ Yani Suriye'ye dair birkaç sefer bu belirlemeyi yaptı. Ama onun dışında Suriye ve Rojava'ya ilişkin bizimle bir değerlendirme yapmadığını ifade etmek istiyorum. Bunu ağırlıklı olarak devlet heyetiyle görüştüğünü, sorunu orada tartıştığını ve hatta eğer fırsat olursa, imkan olursa, fırsat yaratılırsa, orayla da bir iletişim kurmayı önemsediğini ifade ediyor.
Evet, yani Rojava'yla bir iletişimin önemli olduğunu birkaç sefer vurguladı. Onlarla konuşup, onlarla kendileriyle tartışıp bu meselede nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini ve nasıl bir karar çıkması gerektiğini onlarla da konuşmak istediğini, tartmak istediğini ifade etti. Bu henüz gerçekleşmedi ama önümüzde yol alınırsa, süreç ilerlediği zaman içerisinde bu fırsat yaratılırsa, belki oraya dair, Rojava'daki yetkililerle görüşmeler, temaslar olursa, sanırım daha kolay çözülür diye tahmin ediyoruz."
Milli Dayanışma Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun Öcalan’la görüşmesinin sürece ivme kazandıracağının altını çizen Buldan, "Komisyonun tamamının gitmesi gerekmiyor, her partiden bir temsilci yeterli olur. 5-6 kişilik bir heyetin Öcalan’la görüşmesi süreci hızlandırır ve pozitif katkı sağlar.” dedi.
Komisyonda Kürtçe konuşmaya getirilen engeli de eleştiren Buldan, “Numan Kurtulmuş’un çabaları önemli, ancak komisyonun bir annenin Kürtçe konuşmasına izin vermemesi büyük bir yanlış oldu. Bir tercüman aracılığıyla annelerimizin Kürtçe konuşmasına izin verilebilirdi. Meral Danış Beştaş çevirebilirim dedi, buna da izin verilmedi. Halk bu duruma haklı olarak tepki gösterdi.” sözlerini sarf etti.
Bu Haber 216 defa okunmuştur.




