Zelenskiy: Ateşkes planı hazırlıyoruz

Zelenskiy: Ateşkes planı hazırlıyoruz

PeyamaKurd - Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev ve müttefiklerinin önümüzdeki on gün içinde çatışmaları durduracak bir plan üzerinde çalışacağını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin müttefikleriyle birlikte önümüzdeki on gün içinde ateşkes planı üzerinde çalışacaklarını açıkladı. Bu açıklama, ABD Başkanı Donald Trump’ın savaşın mevcut cephe hatlarında durdurulması yönündeki önerisinin ardından geldi.

Zelenskiy, verdiği röportajda, “Bazı hızlı adımlar atılacak, bunlardan biri de ateşkes planı. Bu konuda bir karar aldık; önümüzdeki hafta ya da on gün içinde üzerinde çalışacağız,” diye söyledi.

Ukrayna lideri, Rusya’yı müzakerelere zorlamak için Kiev’in ABD’den yalnızca Tomahawk füzeleri değil, “benzer nitelikte ve uzun eğitim gerektirmeyen sistemler” talep ettiğini aktardı.

Zelenskiy, Pazar günü yaptığı başka bir açıklamada ise Fransa’nın Ukrayna’ya ek Mirage savaş uçakları göndereceğini, İngiltere’nin ise hava savunma desteğini sürdüreceğini söyledi. “İngiltere ve Fransa’ya teşekkür ediyorum. Ukrayna’ya ilave Mirage savaş uçakları ve hava savunma füzeleri sağlanacak. İngiltere, hava savunması ve insansız hava araçları üretimi konusundaki desteğini sürdürecek,” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, ordunun Ukrayna’nın güney ve doğusundaki üç yerleşim birimini ele geçirdiğini duyurdu. Bakanlık, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, Zaporojiya bölgesindeki Novomıkolayivka ve Privilne ile Dnipropetrovsk bölgesindeki Ihorivka kasabalarının kontrol altına alındığını kaydetti.

Rusya’nın cephede ilerleyişini sürdürdüğü bir dönemde gündeme gelen ateşkes planının, sahadaki dengeleri nasıl etkileyeceği merak konusu. Batılı diplomatlar, önerinin “ilk somut barış adımı” olabileceğini ancak uygulanabilirliğinin tarafların tutumuna bağlı olduğunu belirtiyor.

Bu Haber 43 defa okunmuştur.