Neçirvan Barzani, Papa Francis’in cenaze törenine katıldı

PeyamaKurd - Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ı temsilen Papa Francis’in cenaze törenine katıldı. Roma'da düzenlenen ve 400 bin kişinin iştirak ettiği törende, çok sayıda devlet başkanı, başbakan, kral ve kraliçe hazır bulundu.
Papa Francis’in vasiyeti üzerine, naaşı Roma’daki Aziz Petrus Bazilikası’ndan altı kilometre mesafedeki Aziz Mary Major Kilisesi’ne defnedildi. Tören sırasında konuklar, Roma'nın kuzeyinde bulunan Aziz Petrus Mezarlığı’nda toplandı.
"Bu davetler çok özel kişilere yöneliktir”
Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin İtalya Temsilcisi Rezan Heme Salih, Vatikan’ın bu tür törenlere katılım konusunda titiz davrandığını belirtti. Salih, "Bu davetler çok özel kişilere yöneliktir. Papa’ya yakınlıkları ve ilişkileri dikkate alınır" dedi.
Salih ayrıca, "Kürdistan Bölgesi Hristiyan nüfus yoğunluğu açısından diğer bölgelerden farklı olsa da, birlikte yaşam kültürü bölgeyi benzersiz kılıyor" ifadelerini kullandı.
“Papa ile Kürdistan Bölgesi liderleri arasındaki ilişki çok güçlüydü”
Salih, Papa ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkiye dair, "Papa'nın Ortadoğu'daki son ayini Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleşti; Papa ile Kürdistan Bölgesi liderleri arasındaki ilişki çok güçlüydü" diye konuştu.
Beyt Nehri Hristiyan Partisi Sekreteri Romeo Hakari de bugün yaptığı yaptığı açıklamada, Neçirvan Barzani’nin törendeki varlığının büyük anlam taşıdığını ifade edereki, "Bu katılım, Vatikan’ın Kürdistan Bölgesi’ne verdiği önemi göstermektedir" dedi.
Hakari, Kürdistan Bölgesi’nin farklı etnik ve dini grupların barış içinde yaşadığı bir örnek olduğunu vurguladı.
Törene, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer gibi liderler de katıldı.
"Neçirvan Barzani liderlerle bir araya geldi"
Neçirvan Barzani, cenaze vesilesiyle Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahan Khachaturyan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Waltz, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani gibi birçok dünya lideriyle bir araya geldi.
Papa Francis, Vatikan’ın 266. papası olarak 13 Mart 2013'te seçilmişti. Solunum yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılan Papa, 21 Nisan 2025'te 88 yaşında hayatını kaybetti.
Bu Haber 287 defa okunmuştur.




