Türklerin Üstünlüğünü Kabul Etmemek Irkçılıktır

Geçen hafta “andımız” üzerine bir yazı yazmıştım ve birkaç sene öncesine kadar çocuklara zorla okutturulan bu metnin ırkçılık ve şirk dolu olduğunu anlatmaya çalışmıştım. “Andımız” tartışmaları, Erdoğan’ın net bir şekilde karşı durmasına rağmen, hâlâ devam ediyor.

Bu minvalde, Sinan Oğan’ın yazdığı “Türkçülük ırkçılık değildir” tweeti çok önemlidir. Evet, gerçekten de Türkçülüğün ırkçılık olduğuna inanmıyorlar. Çünkü Oğan gibi insanlar için; asıl bu kadar şerefli, onurlu ve kutsal bir milletin üstünlüğünü kabul etmemek ırkçılıktır, abestir.

Yani Türkler milletlerden bir millet değil, bütün milletlerden pek âlâ üstün kabul edilebilecek bir kavimdir. Bu nedenle “ne mutlu Türküm diyene” sözü, esasında diğer milletlere bahşedilen bir lütuftur. Türk olma şansı, Türk hissetme şansı, bu yüce kavmin bir ferdi olma imkânını sunmaktır...

Sinan Oğan, kendisini “Atatürk milliyetçisi” olarak tanımlayanlardan biraz farklı, aslında daha dürüst düşünüyor. “Atatürk milliyetçileri” Türk kelimesinin bir etnik kimliği değil, Türkiye’de yaşayan bütün kimlikleri kapsayan bir üst kimliği ifade ettiğini söylerler.

Oysa Azerbaycan için “bir millet iki devlet” de derler. Kıbrıslı Türklerin yaşadığı toprağa “yavru vatan” derler. Orta Asya’daki devletleri “Türkî cumhuriyetler” olarak nitelendirirler.

Cumhurbaşkanlığı forsunda bile “Türk devletlerinin” adedince kuyruk vardır. 

Türk kelimesinin bir etnik grubu ifade ettiğine dair binlerce done sıralayabiliriz. Fakat “ne mutlu Türküm diyene” sözünden vazgeçmemek için, -Kürtler özelinde- diğer halklara gasp edilen haklarını iade etmemek adına ve Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişte işlediği suçlarla yüzleşmemek için Türk kimliğinin etnik bir grubu ifade etmediğini söylerler.

Oğan ve onunla aynı gafleti paylaşanlar bu işi böyle görmüyor. Kimseden bir çekinceleri yok. İnsan hakları, eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi gibi kavramlarla da bir işleri yok. Dürüstçe, açık açık ırkçılık yaparlar. 

Dünyadaki bütün Türklerin birleşmesi gerektiğine inanırlar. “Türk olmayanların bu dünyada tek bir hakkı vardır, Türklere hizmetkâr olmaktır” diye düşünürler.

Kafatası ölçümleri yaparlar, DNA testleri yaparlar, insanlık tarihini Türklerden başlatırlar, güneş dil teorisine inanırlar...

Yani “Atatürk milliyetçiliğini” en iyi bunlar temsil ederler. Türkçülük, Turancılık, kızıl elmacılık, dünya Türk olsunculuk... Böyledirler...

Fakat benim şaşırdığım şey; Oğan gibi açıkça, son derece bariz, fevkalade sarih bir ırkçı nasıl olur da “Türkçülük ırkçılık değildir” diye tweet atar? Sanırım Erdoğan’ın “biz Türkçü değiliz” açıklamasına muhalif durduğunu belirtmek için kendisine iftira atmış ve ırkçı olmadığını -sadece bir anlığına da olsa- iddia etmiş.

Yoksa -haşa- Oğan’ın ırkçı olmadığını düşünmeyi bile zul kabul ederiz.

 

Cihat Emir Aykaç

    27.10.2018