Amedspor kültür ve semboldür

Önce Amedspor; çünkü Amedspor her şeyden önce bir kültürdür. Kültür de bizi var eden hayatta kalmamızı sağlayan yegâne şeydir. Benim Amedspor ile var olan bağım, böylesine köklü ve varlığımın temellerine sirayet eden bir aidiyettir. Eğer Amedspor, her şeyden önce bir kültür ise o zaman bu durum benim için bir onur meselesidir de. Çünkü sportif manada diğer kültürlerle rekabet eden, onlarla yarışan tek vasıtamdır.

Yani beni temsil eden en ikonik  semboldur. Biz bunu böyle idrak etmesek bile, el alem böyle biliyor ve ona göre de tutum alıyor. Amedspor’un sportif yarışmada karşılaştığı bütün engeller, sıkıntılar ve adaletsizliklerin temelinde bu anlayış yatıyor. Tuhaf ve ironik olan da budur. El alem, bizi doğru algılayıp tahlil ediyor ama biz kendimizi idrak etmek meselesinde sıkıntılar yaşıyoruz.

Ben, ''her biji Amedspor'' dediğim de el alem bana ‘’mikro milliyetçilik ‘’yapıyorsun diyor. Doğru algılıyor ama yanlış tasnif ediyor. Yaptığım milliyetçilik değildir, kendi değerlerime sahip çıkmaktır. Kendi değerlerine sahip çıkamayanlar ne evrenselleşebilirler ne de enternasyonal bir nitelik kazanabilirler. Çünkü yerel değerlerdir evrensel olan ya da olacak olanlar.

Amedspor bizi evrenselliğe götürecek gemilerimizden biridir ve o nedenle de çok kıymetlidir. Peki, biz bu kıymetli yolculuğun ne kadar değerli bir şey olduğunun farkında mıyız? İşte burada, bu soru karşısında, biraz tereddüt yaşıyorum. Amedspor’u büyük bir kültürel değer olarak gören algı, maalesef zayıf. Mesela sırf sportif rekabetin başarısı için bile olsa, Amedspor  taraftarı Kürtçeyle olan ilişkisini güçlendirmelidir. Kürtçe tezahürat her iç saha maçını rakip için gerçek bir deplasman cehennemine çevirir. Bu büyük ve etkili koz neden kullanılmaz, doğrusu anlaşılır gibi değil. Oysa maçta sadece Kürtçe konuşmak bile, yeterli sonuçlar üretebilir.

Bu sezon canlı olarak 7 Amedspor maçını çıplak gözle izledim. Amedspor kadrosu kesinlikle bir şampiyon takım kadrosudur ve 2. Lig için çok da yeterlidir. Ligin ilk yarısını 2. Sırada bitirmek de bir başarıdır. Dolayısıyla sezonun ilk yarısı başarılı biçimde tamamlandı demek, çok doğru bir tespit olur.

Amedspor, Pendikspor'la açılan puan farkına rağmen, bu sezon ligi şampiyon olarak, herkesten önce ipi göğüsleyebilir. Sistem ve strateji planlaması için tek kelime etmeyeceğim ama hücum taktiği için etmem gereken iki önemli laf var. Birincisi Mervan Çelik ile Okan Deniz’ e ilişkindir.

Bu iki oyuncu, çabuk, hızlı ve ayak bileklerine hâkim oyunculardır. Bu niteliklere sahip oyuncuları kenar çizgilerine mahkûm etmek hem doğru değil hem de gerekli değil; çünkü elinizde bu iki oyuncudan daha iyi oyuncular yoksa, bu oyuncuları başrol yapmak zorundasınız. Basit bir soru, Mervan ve Okan hangi oyuncular için kenara koşuyor ve topları kimin için kesiyor? Amedspor da bu iki oyuncudan daha iyi topa vuran mı var? Bu iki oyuncudan daha seri şekilde adam eksilten mi var? Bu iki oyuncudan daha çabuk daha seri ve daha hızlı oyuncular mı var? Eğer yoksa, bütün sistem ve oyun planı bu iki oyuncunun final vuruşları üstüne yeniden organize edilmedir.

Bu yeni organizasyon için de bir değil, üç Mansur Çalar’a ihtiyaç var. Çünkü Mervan ve Okan kenarda değil de içe kat ederek oynayacaklar ise, bu iki oyuncuyu, iki çeper de besleyecek en az üç oyuncuya ihtiyaç doğacak. Benim önerdiğim taktik versiyonda, Mervan ve Okan, gol vuruşu yapacak iki önemli oyuncu statüsü kazanıyor. Hatta bu iki oyuncu için yapılacak final vuruş organizasyonunda Üstün Bilgi, tipik santrafor değil, ikinci bölgeye kadar gelen ve rakibin arkasında derin boşluklar yaratan bir gölge santrafor olur. Üstün geçiş oyununda duvar rolünü üstlenir.

Son dönemlerde Ercan Çapar ciddi form tutu. Mansur, Ercan ve Mehmet Alaeddinoğlu’dan oluşan, yönü ve şiddeti iyi ayarlanmış paslar atan bir orta saha yapılanması, Mervan ve Okan’ı beslemeye yetecektir. Eğer dörtlü defans bu üçlüyle bitişik oynayabilirse, Amedspor deplasman iç saha fark etmeksizin, her maçı rakip yarı sahada oynayabilir ve oyunu rakip yarı sahada oynamak, Mervan ve Okan’ın inanılmaz işler yapmalarına olanak tanır.

Sezonun ilk yarısı bitti, kuru ve sıkıcı bir ilk yarı değerlendirmesi yapmak yerine bu önerileri yaparak, kendi sorumluluğunu yerine getirmiş oldum.


   Ali Fikri Işık 

    27.12.2021 

 

Diğer yazıları: Oyun olarak Amedspor'un temel meselesi nedir? 


() PeyamaKurd

Bu makale yazarın görüşlerini yansıtmaktadır. PeyamaKurd'un yayın politikası ve editoryal paradigması ile her zaman uyumlu olmak zorunluluğu yoktur.