Bir defans oyuncusunun olası dramı!

Varsayalım ki defansın sağ kanat savunmacısısınız. Maç başlıyor ve defansın göbeğinden savunmakla görevli olduğunuz sağ çizgiye paralel bir top atılıyor. Topun size doğru geldiğini görüyorsunuz. Doğal olarak henüz topla buluşmadan önce şöyle bir sahayı tarıyorsunuz. Amacınız en uygun pozisyondaki arkadaşınızı seçmek ve kazasız belasız topu ona aktarmaktır. Siz bu kararı vermeye çalışırken, top da size doğru hızla geliyor. Yerden gelen topu sağ ayak içinizle önce yumuşatınız ve tam top kontrolünü sağlandıktan sonra, muhtemelen önceden karar verdiğiniz gibi topu en uygun arkadaşınıza yine uygun bir pasla ve arkadaşınızı sıkıntıya sokmadan aktarmak isteyeceksiniz.

Varsayımımız bütün bu hareketlerin bir bilinç içinde gerçekleştiği düşüncesine dayanıyor. Pozisyonunuz savunma olmasına rağmen, bu doğal davranışınız aslında bir hücum girişiminin başlangıcıdır. Bütün bu hareketler dizisinde stratejik olan şey, ‘’uygun pozisyondaki futbolcuyu seçme ve onu sıkıntıya sokmadan topla buluşmasını’’ sağlamaktır.

Buraya kadar her şey normal. Belli bir futbol eğitim almadan bile bu hareketler dizisini içgüdüsel olarak yapmanız mümkün. Eğer tercihiniz buysa, siz belki de farkına varmadan en kötü seçeneği dışlamış oldunuz. En kötü seçenek kör ve amaçsız uzun top yapmaktır. İleriye doğru gelişi güzel ve amaçsız kör vuruşlar yapmayı tercih etmediğinize göre bir bildiğiniz vardır.

Burada yanıtlanması gereken şey, yaptığınız bu doğru hareketler önceden çalışılmış bir oyun planının bir parçası mı yoksa tanrı vergisi futbol yeteneklerinizin bir sonucu mu? Eğer bu doğru futbol anlayışı önceden kurgulanmış bir oyun planının sonucuysa, doğru hareketleri devam ettirmeniz gerekir. Çünkü doğru adam seçimi ve doğru alana top aktarımı size yeni görevler yüklemeli. Yani kesintisiz biçimde oyun içinde kalmanız ve oluşturduğunuz bu yeni pozisyona katkı yapmak için yeni seçimler yapmanız gerekir. Doğal olarak siz görevinizi doğru yaptığınız için, bu yeni durumu daha iyi değerlendirmek üzere harekete geçeceksiniz. 

Ama tam da bu noktada karşınıza yeni sorunlar çıkıyor? Savunmakla görevli alanımızı terk etmeden, bir bütün olarak defans bloğunuzu gözden geçiriyorsunuz. Çünkü onlarla birlikte hareket etmeniz size önceden öğretilmiş. Ayrıca yalnız başınıza bölgenizi boşaltmanın tehlikeli bir durum olduğunu deneyimlerinizden çok iyi biliyorsunuz. Üstelik henüz iki büyük probleme de yanıt bulamamış durumdasınız.

1-Birlikte aynı görevleri paylaştınız defans oyuncuları seninle birlikte ileri çıkıp oyunun merkezini daha ileri taşımaya cesaret edebilecekler mi? Defansın hep birlikte ileri çıkması kademe sorununa bir çözüm olacak ve sen ürkmeden oluşturduğun pozisyona yeni alanlar kazandırma girişimlerine devam edebileceksin.

Çünkü esas olarak o topu uzun atmadan, en uygun oyuncuya kazandırma amacın buydu. Yeni bir alan ve yeni bir zaman kazanmak. Ama, amaların var, o defans o anda seninle birlikte hareket edecek mi. Senin ne yapmak istediğini anlayıp, bir bütün olarak sana destek verebilecekler mi? Kuşkular. Kuşkular?

2- Rakip oyuncu çok ünlü ve sana göre hem hızlı hem de çabuk. Gerçek bir baş belası ve eğer boş alan bulursa neredeyse tutulamaz. Al sana tıpkı soyadın gibi bir çetin soru daha.

Kafanın karıştığını his ediyorsun. Karar vermekte zorlanıyorsun ve tereddütler içindesin. Bütün bunlar yetmez gibi bir de kenar yönetimi ısrarla sana alanını terk etmemen gerektiğini söylüyor. Bir gözün oyunda diğer gözün kenar yönetimin de. Olup bitene bir anlam vermeye çalışıyorsun. Çok doğru bir hareket yaptın futbol doğruları adına ama gerisi bir türlü gelmiyor.

Şimdi haklı olarak sormaya başlıyorsun, bu süreç niye tıkanıyor? Futbol doğruları adına yaptığım bu doğru hareket neden istenilen sonuçlara doğru hızla akmıyor? Neden? Çünkü sevgili Abdullah, futbolda defans en uygar en medeni ve en akıllı organizasyon biçimidir. Oyunun bütünlüğüne göre (hem hücum hem de defans) senkronize bir organizasyon içinde değilse, birey olarak senin yaptığın doğru hareketler, kimi kez felaketin olabiliyor.

Futbol oyununun üç bölgesini (Birinci bölge defans, ikinci bölge orta saha, üçüncü bölge hücum hattı) kapsayan derinlikli bir oyun planı olmadan doğru hareketi doğru zamanda yapmak anlamsız ve amaçsızdır. Çünkü bir harekete doğruluk kazandıracak olan kriter o hareketin, bütünlüklü olan oyun planının bir parçası olup olmadığına bağlıdır.


   Ali Fikri Işık 

   14.01.2022

 

Diğer yazıları: Amedspor Gecesi

 


(PeyamaKurd

Bu makale yazarın görüşlerini yansıtmaktadır. PeyamaKurd'un yayın politikası ve editoryal paradigması ile her zaman uyumlu olmak zorunluluğu yoktur.