Kürt şehir takımları ve genel bir değerlendirme

Antep, Sivas ve Malatya'yı Kürt şehirleri olarak değerlendirmeye almamak bence yanlış ve eksik bir tablo olur. Başka bir ifadeyle bu şehirleri listenin dışına itmek, yeni İttihatçı rejimin ekmeğine kocaman bir yağ sürmek olur. Esasen Yeni İttihatçı rejimin ‘’Beka’’ siyaseti, sportif manada Kürt demografisini bu üç şehirle başkalaştırmak ve baskılama planına dayanıyor.

Söz konusu üç şehrin Türkiye Süper Ligi’ndeki varlık nedeni ve misyonu, bir tür sınır muhafızlığıdır. Dikkat edilirse, bu tercih aynı zamanda bir siyasi tercihtir. Geçen sezon Erzurum da bu tabloya dahildi. Bu tablo, Kürt aidiyet bilincinin yüksek olduğu şehirleri, Süper lig bariyeriyle bir tür oyun dışında tutmaktır.

Antep ve Diyarbakır arasındaki geçirgenliği ya da aynı şekilde Diyarbakır ve Malatya arasındaki etkileşimi, işlevsizleştirip, sportif enerjiyi manipüle etmektir. Spor kendi rekabeti içinde meşruiyet hem de o meşruiyetin kültürünü yaratır. Sportif rekabeti kategorilere hapis ettiğiniz de ise, rekabetin etkisini, tesirini minimize etmiş olursunuz.

Antep, Malatya ve Sivas’ın Süper ligde yarışıyor olmaları, iç dinamiklerin denge ve gelişmişlik düzeyinde öte ‘beka siyasetinin’ bu talebini karşılamasına dönük olmasıdır. Eski Diyarbakırspor’un hikayesine vakıf olanlar ne demek istediğimi daha kolay anlayabilirler. Devlet, Diyarbakır'dan umudunu kestiği için, Diyarbakır'daki sportif faaliyetleri desteklemekten vazgeçti. Diyarbakır, Mardın, Van ve diğer Kürt aidiyet duygusunun yüksek olduğu iller de sportif faaliyet sadece iç dinamiklerin çaba ve enerjisiyle yürüyor.

Şimdi soru şudur? Antep, Malatya ve Sivas’a biz de mi sırt dönmeliyiz? Yoksa bütün zorluk ve aşılması çok zor engellere rağmen bağ kurmaya devam mı etmeliyiz? Ben yanıtım ikincisinden yanadır. Bu şehirleri elimizin tersiyle itme lüksüne sahip olduğumuza inanmıyorum.

O nedenle, Türkiye liglerin de sezonun ilk yarısı biterken, söz konusu üç şehir takımına dair üç beş kelam etmek istiyorum.

Önce Antep FK, Erol Bulut yönetiminde sezona başlayan Antep FK, şimdilik orta sıralarda kendisine yer bulabildi. Süper lig de 28 puanla 9. Sırada yer alan Antep FK, büyük ihtimalle bu sezon Süper ligdeki yerini korur. Teknik direktör ve oyuncu kalitesi bunu başaracak kalite ve kapasiteye sahip. Erol Bulut’un defansif oyun anlayış, Türkiye şartlarında çok doğru bir sistem tercihine denk geliyor.

Sivasspor, süper ligde 12. Sırada ve 26 puanı bulunuyor. Rıza Çalımbay hem Sivaslı biri hem de iyi bir teknik adam. Bu sezon biraz dalgalanma yaşadılar ama Çalımbay'ın zihni açık ve ne istediğini biliyor olması, Sivasspor’un en büyük güvencesi.

Yeni Malatyaspor; Süper ligin en son sırasına demirlenmiş olan Malatyaspor, gidici gibi duruyor. Sezona çok kötü bir başlangıç yaptılar. Teknik direktör değişikliği bile çare olmaya yetmedi. En son Rumen teknik adamla sözleşme imzalandı ama galiba kimya tutmuyor. Dolayısıyla Yeni Malatya'nın toparlanabileceğini sanmıyorum.

Erzurumspor, Türkiye 1. Liginde yer alan tek Kürt şehir takımı. Erzurum'un dışında Türkiye birinci liginde rekabet eden bir başka takım yok maalesef. Erzurumspor kendi liginde 36 puanla 3. Sırada yer alıyor. Bu pozisyonunu sürdürdüğünde play-of oynama şansına sahip olur ve play-oflar da süper lige dönme imkanı elde edebilir.

Kürt aidiyetinin gelişkin olduğu şehir takımlarının çoğu Türkiye 2. Lig ve 3. Liginde yer almaları, kendi özel durumlarıyla açıklanabilir ancak.

Amedspor, bu takımlar arasında en ünlü olanıdır. Amedspor’a dair çok yazı yazdığım için ayrıntılara girmeyeceğim. Şu an kendi ligi ve gurubunda ikinci sıra yer almaktadır. Lig ve gurup lideri ile kendisi arasındaki 11 puanlık fark, telafi edilebilir bir farktır. Eğer Amedspor işi daha sıkı tutar ve ciddiyetle işini yaparsa şampiyon olma şansı çok yüksektir.

Vanspor; Türkiye 2. Lig Beyaz gurupta yarışın Vanspor 32 puanla 8. Durumda. Vanspor lige iyi başladı ama defansif sorunlarına çözüm bulamayınca, iyi başlangıç zamanla kırıldı ve takım ciddi yönetim sorunları yaşayınca da şampiyonluk potasından uzaklaştı. Ama hala şampiyon olma ihtimali var. Biraz daha iyi bir çalışmayla play-of şansını elde edebilir.

Urfaspor, Amedspor’la kırmızı gurupta mücadele ediyor. 23 puanla 10. sırada yer alıyor. Benim beğendiğim bir oyun oynuyorlardı. Ama anlaşılan o ki, o oyun erozyona uğramış. Ben Urfaspor’dan çok umutluydum.

Diyarbekir A.Ş. tıpkı Vanspor gibi. Diyarbekirspor da Kırmızı gurupta mücadele ediyor. 22 puanla 13. Sıra da yer alıyor. Bu sezon lig de kalmak onlar için başarı hanesine yazılacak bir hikaye olur.

Adıyaman 1954 16 puanla 16. Sırada yer alıyor. O da kırmızı gurupta mücadele ediyor. Adıyaman'ının lig de kaması onlar için küçümsenmeyen bir başarı olacaktır.

Türkiye üçüncü liginin değişik guruplarında birçok Kürt şehir takımı var. Bunların arasında bu sezon en başarılı olanı Batman Petrolspor’dur. Kendi guruplarını açık bir puan farkıyla lider bitirdiler. Umarım bu istikrar devam eder ve ikinci ligdeki Kürt şehir takımlarının sayısı artar.

Mardinspor, Ağrıspor, Iğdırspor, Kahtaspor, Karaköprü, Elazığ, Siirt illerinden takımlar kendi yağları içinde kavrularak liglerine tutunmaya çalışıyorlar.


   Ali Fikri Işık 

   01.01.2022

Diğer yazıları: Amedspor kültür ve semboldür


(PeyamaKurd

Bu makale yazarın görüşlerini yansıtmaktadır. PeyamaKurd'un yayın politikası ve editoryal paradigması ile her zaman uyumlu olmak zorunluluğu yoktur.