Kürtler bu TİP’lerden çok gördü ama yemedi!

Türkiye’de seçime sayılı günler kala ittifaklar ve yakınlaşmalar netleşmeye başladı. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı göz önündeki ittifaklar olsa da Emek ve Özgürlük kanadı da bir o kadar önemli ittifak. 

HDP’nin çoğunluğunu oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ikinci göz önünde olan partisi ise, bir zamanlar HDP’nin gayreti ve Kürtlerin desteği ile meclise girmeyi başaran Türkiye İşçi Partisi (TİP). 

HDP’nin baskılardan dolayı tüm benliğini devrettiği Yeşiller Sol Parti, gelecek seçimlerde boy gösterecek. 

**

TİP’te bu durumdan kendisine pay çıkarmaya çalışıyor olacak ki; son günlerde içinde olduğu ittifaka değer hareketlerden ziyade, ittifakı neredeyse ‘yarı fiyatına satacak’ pozisyona gelmiş gibi tavırlar sergiliyor. 

Bu durum Kürtleri (Halkından, vekiline dek…) bir hayli rahatsız ederken, “Bizim emeklerimiz ile o konuma gelenler, ataları gibi bize sırt çeviriyor. Biz bu durumları çok tecrübe ettik” diyorlar. 

Ama bunu bir sitem olarak değil, açık şekilde bir uyarı mahiyetinde dile getiriyorlar.  

HDP içinde çatlak! İç kalede bölünme mi var? 

Kürtleri, milli kimlik benliğinden kopararak Türk soluna entegre etmeye çalışan ve bunu maalesef ki büyük anlamda başaran HDP’nin içinde çatlaklar başladı ve tabanına, ‘şimdi iç kalede bölünme mi var?’ hissiyatı veriyorlar.

**

Nasıl mı? 

Şimdi hep beraber bu durumu tahlil edelim:

Bilindiği üzere Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın avukatları aracılığı ile her gün ‘Türkiye demokrasisi ve Türkiye SOL’una giderek kendini kaptırdığı gerçeği’ artık gün gibi ortada. 

TİP’li Erkan Baş, 41 ilde kendi logolarımız ile seçime bağımsız gireceklerini, bazı kentlerde ise ittifak içinde olduğumuz partilere destek vereceğiz dedi. Ayrıca Baş, “Şırnak’ta araştırdık, seçimlerde vekil çıkarabilir miyiz diye?” açıklaması ile partisinin arka planını açıkça belirtti. 

Birçok kişi bu açıklamadaki ‘tehlikeli gerçeği’ atlarken, asıl önemli olanın ‘Kürtlere operasyon çekilmek istenmesinin’ açıklığının ortada oluşudur.

Selahattin Demirtaş, her ne kadar bu cenaha âşık olsa da bu cenah (SOL) hakkında güzellemeler, tekerlemeler yazıp çizse de artık halkı geçin vekiller dahi açıklamaları ile ona mesaj vererek HOOP! Diyorlar.  

Hatırlayacağınız üzere Demirtaş’ın sık sık Türkiye demokrasisi, Türkiye Birliği’ne dair tweetler atmasına tepki gösteren HDP’li vekil Ömer Öcalan, “Magazin siyasetine ihtiyacımız yok. Erdoğan’ın diplomasının olup olmaması Kürtleri ilgilendirmiyor. Öncelikle üzerinde durmamız gereken şey halkımızın kazanımları olmalı” demişti. 

**

Gülten Kışanak birçok Kürdün ve HDP’nin sesi oldu! 

Dün de Kocaeli Cezaevinde tutuklu bulunan HDP’nin eski Milletvekili Gülten Kışanak, Emek ve Özgürlük İttifakı içindeki çalkantılı senaryolara dair sert bir yazı yazarak, tatlı bir dil ile ‘herkesin ayağını denk almasını’ açıkça dile getirdi. 

Kışanak yazısında, "Televizyonda TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ı izleyince, yazma ihtiyacı ortaya çıktı. Ortak cumhurbaşkanı adayı yok. Ortak seçim listesi de olmayacaksa, bu ittifak artık bir seçim ittifakı değildir. Barajı Kürtler yıllarca büyük emekler vererek, bedel ödeyerek anlamsız hale getirdi…" mesajını açık bir dille verdi. 

Kışanak açık açık hem HDP’yi, hem TİP’i hem Kürtlerin ayağını kaydırmak isteyenleri, hem Kürtlerin emeklerini yok sayan SOL’u, hem de SOL’a; soldan daha yakın olan Demirtaş’ı uyardı. 

Kışanak, ödenen onca bedelin, verilen onca mücadelenin zekatını dahi veremeyecek sözde sosyalist, sözde işçi operasyonculara, ‘Kürtler sizi ikiye katlar!’ Tavrını net bir dille ortaya koydu. 

Demirtaş’tan Kışanak’ın sözlerine yanıt ise gecikmedi. Twitter üzerinden açıklama yapan Demirtaş’ın şu sözleri dikkat çekici idi: 

 “Mecliste, alanlarda ve cezaevlerinde yıllardır direnen sosyalistler olarak, Türkiyeli tüm yoldaşlarımızı parlamentoda en güçlü şekilde görmek istiyoruz. Her bir arkadaşımız birbirinden değerlidir, yıpratılmaları asla doğru olmaz.” 

Demirtaş ayan beyan, ‘Kürtler ya Kürt meselesine dair’ bir amaçlarının olmadığını ve kendisini ‘Türkiyeli sosyalistler’ olarak tanımlayarak, “artık bizi iyi anlayın, dile getiremesek de biz buyuz, Türkiye sosyalistleriyiz…” diyor.

Ama Demirtaş şunu asla ve asla unutmamalı! Kürtler onu sosyalist diye değil Kürt diye seçti. Demirtaş, sosyalist olduğu için değil, Kürt olduğu için hapiste! 

**

‘HDP'nin zindan ve direniş tarihinin aklı’ olan Gülten Kışanak ise, TİP, SOL cenah, özgürlükçü kesim vb… her türlü yapılanmaya, ‘taban da biziz, söz sahibi de. Kürtleri sakın karşınıza almayın’görüşünde. 

Kürtler, Gülten Kışanak ve Selahattin Demirtaş açıklamaları sonrası parti içinde çatlaklar oluğunu, TİP gibi devlet projeli oluşumların partiyi ikiye böldüğüne yürekten inanıyor. 

TİP'in seçimlere kendi logosuyla girmesinin amacı, ittifak ile barajı aşıp %3’e ulaşarak hazineden yardım almaktır. Bunların halkı düşündüğü falan yok, maalesef Kürtlere çok büyük kayıplar yaşatacaklar. 

Tarihi seçimlere günler kala artık ‘KÜRTLER’in, Kürtlüğünü’ hatırlaması şiddetle elzemdir. 

Gelecek günler ne gösterecek hep beraber göreceğiz fakat şu an görünen o ki; HDP’nin iç kalesi kendi içinde bölünmeye doğru gidiyor: Kürtler ve SOL’culuğa evirilen Kürtler!


 Rojhat Amedî 

04.04.2023 

Diğer yazıları:  Kürtler, olmayan ‘milli stratejinin’ cezasını çekiyor!

 


() PeyamaKurd

Bu makale yazarın görüşlerini yansıtmaktadır. PeyamaKurd'un yayın politikası ve editoryal paradigması ile her zaman uyumlu olmak zorunluluğu yoktur.